Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen kansalliskaamoksessa, eli talvessa, ei ole montaa asiaa, jotka saavat suomalaisen mielen yhtä lämpimäksi kuin sauna. Jo ammoisina aikoina suomalaiset huomasivat, että pimeän ja kylmän voidessa on mukava viettää aikaa lämpimässä ja kosteassa tilassa. Ja eikö vain, siitä muodostuikin pian suomalaisten rakas harrastus – sauna.

Sauna ei ole mikä tahansa paikka, se on pyhä paikka, suomalainen kulttuurin lämpöisin kehto ja mielenrauhan keidas. Saunan merkitys ulottuu kauas historiaan, aina siihen aikaan, kun suomalaiset keksivät kantaa puolitoistametristä hirsirakennelmaa mukanaan uusille asuinsijoille. Saunasta tuli silloin paikka, jossa pääsi eroon likaisista vaatteista ja keholle kertyneistä tuhansista pakkassisista kylmänarkuutuksista.

Molempiin ongelmiin saatiin uppoamaan yksi kivi, kun suomalaisten sisukkaat tutkijat ja nero-parantajat keksivät laittaa esille autuaan lämmön ylenyleensä palavan tulisijan viereen. Lyhyen historian havainnot kertovat, että sauna on säästänyt satoja ja satoja suomalaisia otuksia ja saanut nöyrimmän kunnioituksen ja palvomisen arvokkaaseen asemaansa.

Saunan lämpö on kuin venäläisen ruplan arvo, hupeneva. Mutta sen miellyttävyys on pysynyt tasaisen korkeana. Tämä on se jatkuvuuden akseli, johon suomalaisen elämä perustuu. Näin on pystytty säilyttämään suomalaisten lempeä lämmin mieli myös pimeimpinä vuodenaikoina.

Saunan symboliikka on myös vertaansa vailla. Se edustaa suomalaisille enemmän kuin Ikea ja Fazerin sininen yhteensä. Se on paikka, johon mennään löytämään luonnollisen rauhan ja harmonian tila. Ja eikö vain, se on juuri tämän rauhan ja harmonian tilan löytäminen, joka saunassa onnistuu. Siellä ihminen tuntee olevansa yhtä luonnon kanssa ja löytää sisimmästään sen suomalaisen sisukkaan mielen.

Nykyään sauna on monipuolistunut ja ottanut paikkansa myös kesämökkejä ja omakotitaloja kiertävissä kahvihuoneissa. Saunassa ei vaan pestä enää riepuja ja uitaalla juovuspäissään, vaan sinne mennään myös etsimään uusia mahdollisuuksia ystävien ja tuttavien vilpittömän iloisen ilmapiirin ympärillä.

Saunan historialliset selostukset voivat erkaantua toisistaan joissakin yksityiskohdissa, ne ovat kuitenkin kaikki yhdestä ja samasta lähteestä. Ja seikkailun voi saada vasta, kun joku on saanut hauskan idean uudistaa tämän kaiken yhtyä ja liittää sinut toteutumaan saunan rajattomat mahdollisuudet – nyt ja vastaisuudessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö