[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Suomalainen sauna on ollut osa suomalaista kulttuuria jo satojen vuosien ajan. Saunominen on edelleen suosittu tapa rentoutua ja hoitaa sekä kehoa että mieltä. Sauna on myös osa suomalaista arkea, ja sitä pidetään tärkeänä osana suomalaista identiteettiä. Tässä artikkelissa tarkastellaan suomalaisen saunan perinteitä ja sen merkitystä nykypäivänä.

Saunan perinteet

Suomalainen sauna on perinteisesti ollut puulämmitteinen höyrysauna, joka lämmitetään kuumaksi löylyksi. Saunan lauteilla istutaan puoli- tai kokonaan alasti, ja heitetään löylyä löylykauhalla löylyveten joukkoon. Löylyn lisäksi saunassa voidaan käyttää myös vastaa eli vihtaa, joka on koivunlehvistä koottu nippu. Vastailla hierotaan kehoa, mikä lisää verenkiertoa ja virkistää ihoa.

Saunassa vieraileminen on ollut perinteisesti sukupuolineutraalia, ja saunavuoroja jaetaan perhe-, suku- tai yhteisökohtaisesti. Saunassa ollaan yleensä hiljaa ja rauhallisesti, ja siellä nautitaan löylyjen lisäksi esimerkiksi olutta, virvokkeita tai perinteisiä saunajuomia, kuten saunaviinaa tai sahtia. Lisäksi saunassa voi syödä ja levätä.

Saunan merkitys

Saunalla on monia merkityksiä suomalaisessa kulttuurissa. Se on paitsi rentoutumisen ja virkistyksen paikka, myös sosiaalinen ja kulttuurinen tapahtumapaikka. Saunassa on tapana puhua avoimesti ja luottamusta herättävistä asioista, ja se voi olla tärkeä paikka esimerkiksi perheen ja sukulaisten väliselle yhteydelle ja yhteisöllisyydelle.

Sauna on myös tärkeä osa suomalaisten terveyskäsitystä. Saunomisen uskotaan auttavan esimerkiksi lihaskipuihin, vilustumiseen ja iho-ongelmiin. Lisäksi se parantaa verenkiertoa ja lievittää stressiä. Monissa suomalaisissa kodeissa onkin saunassa erilaisia vastoja ja öljyjä, joita käytetään saunan auttavina vaikutuksina.

Nykypäivänä sauna on edelleen suosittu rentoutumispaikka. Suomessa on noin kolme miljoonaa saunaa, mikä tarkoittaa lähes yhtä saunaa jokaista suomalaista kohden. Sauna on myös vahva osa suomalaista matkailua, ja monet turistit haluavat kokea suomalaisen saunan ainutlaatuisuuden ja rentouttavan vaikutuksen.

Saunan tulevaisuus

Vaikka saunan perinteet ovat säilyneet Suomessa vahvoina, uusia tapoja saunomiseen ja saunomisen merkitykseen on tulossa. Esimerkiksi design- ja tilausrantasaunat ovat yleistyneet ja saunaympäristöstä on tehty yhä tyylikkäämpi ja modernimpi. Saunassa järjestetään erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi saunaklubeja ja saunatalkoita, ja saunomiseen voidaan yhdistää esimerkiksi joogaa, meditaatiota tai rentoutusharjoituksia.

Myös saunassa lämmitetty vihtasauna eli savusauna on herättänyt uutta kiinnostusta ja sitä on alettu kokeilla uudelleen erityisesti maaseudulla. Lisäksi saunomista on alettu nähdä yhä enemmän myös hyvinvointi- ja terveysmatkailun näkökulmasta esimerkiksi kylpylöissä ja hotelleissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että suomalaisen saunan perinteet ovat edelleen vahvoja ja saunominen on suosittu tapa rentoutua ja hoitaa terveyttä. Saunalla on myös tärkeä merkitys suomalaisessa kulttuurissa ja se on osa suomalaista identiteettiä. Nykypäivänä saunaan liittyy kuitenkin myös uusia tapoja ja merkityksiä, jotka tuovat uutta eloa perinteiselle suomalaiselle saunalle.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö