[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Kyllä se on totta, että suomalaiset ovat tunnetusti taitavia luonnossa liikkujia ja etenkin talvella ilmastoystävällisillä hiihtoretkillä. Mutta jos haluamme pitää huolen siitä, että jatkossakin pääsemme nauttimaan kauniista luonnostamme, olisi hyvä miettiä myös ilmaston kannalta ystävällisempiä arkisia tekoja.

Ei hätää, emme kuitenkaan puhu nyt siitä, että jokaisen suomalaisen tulisi lakata syömästä karjalanpiirakoita tai luopua saunomisesta. Sen sijaan haluamme tarjota teille muutamia vinkkejä siitä, miten ihan pienillä muutoksilla voi tehdä suuria tekoja ilmaston hyväksi!

1. Korvaa liha kasviksilla – ei kuitenkaan grillimakkaroilla

Suomalaisille lihan syöminen on kuin kansallisurheilu. Mutta mitä jos välillä korvaisitkin annoksesi kasviksilla? Kasvisruokavaliolla voi tehdä merkittävän positiivisen vaikutuksen ilmastoon. Mutta älä huoli, grillimakkara ei sentään kokonaan ole poissuljettu vaihtoehto – paitsi ehkä joulupuuroon se ei ehkä sovi kovin hyvin.

2. Hyödynnä pyöräilykelit – kun ne vihdoin saapuvat

Suomalaisilla on maailmanlaajuinen maine hyväkuntoisina ja sitkeinä pyöräilijöinä. Joten miksi emme ottaisi hyötyä tästä maineestamme ja pyöräilisi hieman enemmän? Auton sijaan voi pyöräillä esimerkiksi lähikauppaan, töihin tai kaverin luo. Ja mikä parasta, pyörällä pääsee nauttimaan raikkaasta ilmasta ja samalla saa piristävän liikuntahetken!

3. Kierrätä tavaroita – vaikka et löytäisikään niille käyttöä kotona

Kierrättäminen on yksi helpoimmista tavoista vähentää jätteitä ja suojella ympäristöä. Mutta entä jos tavaroille ei löydykään käyttöä kotona? Ei hätää, sillä nykyään on olemassa paljon kirpputoreja, joille voit viedä hyväkuntoiset tavarat myyntiin. Samalla tuet myös paikallista liiketoimintaa ja annat toisille mahdollisuuden löytää uusia aarteita.

4. Vähentele vedenkulutusta – mutta älä lopeta suihkussa laulamista

Suomalaiseen kulttuuriin kuuluu saunominen ja viime aikoina myös suihkussa laulaminen on noussut suosioon. Ei ole mitään syytä lopettaa suihkussa laulamista, mutta sen sijaan voisi miettiä, voisiko kuumaa saunavettä käyttää vaikka kasvien kasteluun tai peräti jäätelökoneen jäähdyttämiseen?

5. Tee matkustamisesta ekologisempaa – pakkaa kaikki tarpeellinen

Suomessa on upeita luontokohteita, joista löytyy jokaiselle jotakin. Mutta sen sijaan, että lentäisimme maasta toiseen, voisimmekin viettää lomamme kotimaassa. Ja jos suunnitelmissa on joku eksoottisempi matkakohde, voisi miettiä, voisiko sinne kenties matkustaa junalla tai bussilla? Näin vältät päästöjä aiheuttavan lentomatkan ja pääset samalla nauttimaan upeista maisemista.

Muistakaa, pienilläkin teoilla voi olla suuri vaikutus ilmaston kannalta. Joten antakaamme yhdessä panoksemme, jotta tulevat sukupolvetkin pääsevät nauttimaan suomalaisesta luonnosta ja lämpimästä saunasta.

Ja loppuun vielä yksi vinkki: älkää turhaan luopuko karjalanpiirakoista, niitä syödessä ei yleensä tarvita savukeittiötä tai kahta paksumpaa villapaitaa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö