Lukuaika: 2 minuuttia
Suomi on tunnettu upeista metsistään, järvistään ja muista luonnon ihmeistään. Ei siis ole mikään ihme, että suomalaiset ovat kovia retkeilijöitä ja rakastavat viettää aikaa luonnon keskellä. Mutta mitkä kohteet ovat saavuttaneet suurimman suosion ja miksi? Lue tästä artikkelista vinkkejä suomalaisten suosimiin luontokohteisiin ja retkeilyalueisiin!

Ensimmäisenä on ehdottomasti mainittava jokamiehenoikeudet. Kukaan ei voi tulla väittämään, ettei suomalainen osaisi nauttia luonnosta ja kaikista sen antimista. Jokamiehenoikeudet mahdollistavat lähes kaikkien luontokohteiden ja retkeilyalueiden vapaan käytön ja luonnossa liikkumisen. Ei siis olekaan mikään ihme, että suomalaiset ottavat tästä oikeudesta kaiken ilon irti ja lähtevät retkeilemään ahkerasti ympäri vuoden.

Retkeilyä varten tarvitaan tietenkin myös hyviä kohteita. Yksi suosituimmista onkin kansallismaisema, suomalainen metsä. Metsän siimeksessä suomalainen tuntee olonsa kotoisaksi ja rauhallinen tunnelma valtaa mielen. Metsässä voi kävellä, pyöräillä, marjastaa ja sienestää – eikä sovi unohtaa tietenkään retkeilyyn välttämätöntä eväiden syömistä. Metsä on myös täydellinen paikka rentoutumiseen ja luonnon hiljaisuuden kuunteluun. Voit ainakin yrittää olla hiljaa ja kuunnella, vaikka naapurin ukkoa ei lasketa.

Järvet ovat myös vahvasti suomalaisia retkeilykohteita. Järviä löytyy lähes jokaisen suomalaisen takapihalta ja niiden äärellä vietetäänkin paljon aikaa. Järven rauhallinen ja rentouttava maisema houkuttelee ihmisiä uimaan, melomaan ja ihan vain ihastelemaan maisemia. Järvet ovat myös erinomaisia paikkoja kalastajille ja monien järvenrannalla sijaitsevien mökkien ansiosta järven rannalla voi viettää viikonlopun tai koko kesäloman.

Toinen vesi tunnetuista suomalaisista suosikeista ovat tietenkin kuumat ja rentouttavat saunat. Saunassa tuoksuu puhtaus ja suomalaiset uskovatkin, että saunominen puhdistaa sekä kehon että mielen. Saunoja löytyy jokaisen mökin takaa ja jopa monista työpaikoista. Usein saunassa rentoudutaan ja hyvän löylyn jälkeen heitetään vielä tervehdys viimeisillekin löylyille. Saunassa on myös ihanaa vilvoitella ulkona, vaikkapa lumessa tai kirkkaan tähtitaivaan alla. Osalle tämäkin voi olla retkeilyn muoto, ja kukapa sitä estäisi.

Suomalaiset rakastavat myös jääkiekkoa ja jos on pakko mainita joku suosittu luontokohde, jota suomalaiset lähestulkoon palvovat, niin se on ehdottomasti jääkiekkokaukalo! Monet viettävät lapsuutensa luonnossa luistellen, kiekkomailan kanssa juosten ja mailapeliä pelaten. Talvella järven jään alle kaivetaan kiekkokaukalo ja innokkaat pelaajat pakkautuvat sinne laulamaan Maamme-laulua ja hakkaamaan kiekkoa maalien eteen kuin yhtä maaliinsa pelaavaa suurta jumalaa.

Lopuksi voisimme raottaa pientä verhoa suomalaisen retkeilykansan salaisista taiteista. Mitkä ovat ne yleisimmät retkeilyssä käytetyt valat, rituaalit tai kunniatehtävät? Niin ne aikojen saatossa ovat vaihdelleet, mutta yksi kaikkia edeltänyt kunniatehtävä on ollut rinkan pakkaaminen. Milloin mikäkin Lottovoitto, joka on ilmestynyt kaapin perällä makaamaan, on saanut kantajansa tarttumaan koreihin ja kukkaroihin ja lähtemään nousujohteiselle osoittelemansa vuorijonon yli. Kuitenkin yhteistä kaikilla retkillä on ollut jäätävän kylmä ja kenkien kasteleminen, vaikka jalan asento on viimeisen päälle tärkeää. Joku osaa saada kengät laulamaan!

Kaiken kaikkiaan suomalainen luonto on upea ja monipuolinen. Se tarjoaa jokaiselle jotakin ja mikä parasta, sen äärellä voi viettää aikaa ympäri vuoden. Suositut metsät, järvet, saunat ja jääkiekkokaukalot tarjoavat loistavat mahdollisuudet retkeilyyn ja rentoutumiseen. Muistathan kuitenkin aina noudattaa jokamiehenoikeuksia ja pitää luonnosta huolta – ei sitä vaan saa hölmönä tallata!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö