Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaiset ovat kansa, joka tunnetaan perinteistään ja tavoistaan. Me emme kuitenkaan jää nostalgisoimaan menneitä aikoja, vaan haluamme vaalia ja pitää elossa näitä tapoja myös nykypäivänä. Tämä saattaa kuulostaa vähän oudolta ulkopuolisen korvaan, sillä eihän suomalaisia kovin usein muutenkaan pidetä erityisen elämäniloisina ja sosiaalisina. Mutta se ei haittaa, me emme olekaan täällä myydäksemme stereotypioita.

Ensinnäkin, suomalaisten tapojen ja perinteiden vaaliminen alkaa jo varhain lapsuudessa. Kukaan meistä ei ole unohtanut niitä traumatisoivia hetkiä, kun vanhemmat pakottivat pukemaan mummon neulomat villasukat ja lähtemään pakkasessa ulos pulkkamäkeen “piristymään”. Mutta annas olla, kun vuosien päästä itse kasvattaa lapsia, niin pliisua ja traumatonta elämää ei enää tunnu elävän olevankaan. Syksyn tullen olemme valmiina tekemään rakkaudella juurespaistosta ja koristamaan kotimme kynttilöin – olkoon tuulista ja kylmää, meillä on hyggeä!

Mutta jos meidän pitäisi valita yksi tavoista, jota suomalaiset todella arvostavat ja vaalivat, se olisi ehdottomasti sauna. Siellä saa unohtaa kaikki huolenaiheet ja stressin, jopa oman alastomuutensa, ja keskittyä vain nauttimaan löylyistä. Saunassa ei katsella ihmeissään naapuri-Iivarinkaan rupsahtaneita kasvoja, vaan jutellaan ihan kaikesta, kuten säästä ja kuluneiden puusaappaiden mukavuudesta. Sauna on myös erinomainen paikka nauttia alkoholia terveyshyötyjen nimissä. “Suomalaisilla on maailman paras sauna – ja kaksiksi suurta tuopillista!” voisi olla sopiva t-paita slogani.

Vaalimme myös muita tapoja sukupolvien ketjussa. Lapsena meitä opetettiin, että lakkiaista ei pidetä ilman vanhoja kansallispukuja, ja ylioppilaslakki ei lähde päästä ennen kuin jokainen tuttu on sen lämmitellyt. Juhannuksena emme polta saunaa, mutta vappuna on ihan ok tuikkia. Kouluissa edelleen järjestetään penkkareita, vaikka kukaan ei tiedä enää mistä perinne on alunperin lähtöisin. Ei sillä ole väliä, koululaisille on tärkeintä, että he pääsevät heilumaan la­su­ve­to­ri­lu­lun tahtiin poliittisten huippujen joukossa.

Vaikka ajat muuttuvat ja elämänrytmi nopeutuu, suomalaiset eivät luovuta perinteistään ja tavoistaan. Me olemme kuin sitkeä jäkälä, joka kasvaa puhki betonin. Se betonilevy voisi olla vaikka hakaneulalla kiinnitetty crêpesien ohut kerros, ja jäkälämme kerällään ylpeästi uhmaa sitä. Me haluamme pitää kiinni niistä asioista, jotka ovat meille tärkeitä ja jotka ovat osa meitä ja kulttuuriamme.

Lopuksi haluamme huomauttaa, että mikäli ei-suomalainen lukee tätä artikkelia hämillään, vitsi saattaa varmaan olla enemmänkin siinä, että on suomalainen ja ymmärtää tällaista huumoria. Ja sitähän me täällä kotona olemme parhaimmillamme – hämmentävän hauskoja ja omalla tavallamme aika erikoisia. Niin kuin se Lumiukkohan.

P.S. Missäköhän on se kesäkalenterista itse tuttu, joka lukee tätä viimeistä kipaletta kertaalleen?

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö