Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaiset ovat tunnettuja luonnonläheisyydestään ja kestävästä elämäntavastaan, ja tämä näkyy myös suomalaisten kotipihoilla. Viherpihan hoitaminen on monille suomalaisille tärkeä harrastus ja tapa viettää aikaa luonnon keskellä. Tässä artikkelissa kerromme suomalaisesta viherpihasta ja jaamme puutarhanhoidon vinkkejä ja trendejä.

Suomalaisten viherpihojen perinteisimpänä ja tärkeimpänä elementtinä ovat luonnollisesti metsä ja kasvillisuus. Suomen monipuolinen luonto tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia puutarhan suunnitteluun ja kasvien valintaan. Monilla suomalaisilla onkin pihoillaan esimerkiksi marjapensaita, omenapuita ja muita kotimaisia lehtipuita ja -pensaita.

Tämän lisäksi myös monivuotiset koristekasvit ovat suosittuja suomalaisten viherpihojen koristelussa. Erilaiset perennat, kuten daaliat, muratit ja pioneiden sekä käärmeenkielten kaltaiset köynnöskasvit, tuovat pihaan väriä ja eloa. Perinteisten suomalaisten maatiaiskukkien, kuten leimujen, liljojen ja päivänkakkarien lisäksi moni on löytänyt myös uudempia trendikasveja, kuten koristekortteen tai pampasheinää.

Myös yrttien viljely on suomalaisten viherpihojen yksi suosittu trendi. Yrttimaalta löytyy usein ainakin basilikaa, timjamia ja rosmariinia, mutta myös eksoottisempia yrttejä, kuten sitruunaruohoa ja inkivääriä, voi kasvattaa helposti suomalaisessa ilmastossa. Yrttien kasvattaminen ei pelkästään tuota herkullisia mausteita ruokiin, vaan myös puolustaa pihaa haitallisilta tuholaisilta ja houkuttelee hyödyllisiä pölyttäjiä.

Lisäksi suomalaisten viherpihojen suosioon on vaikuttanut kestävä kehitys ja ekologinen ajattelu. Moni suomalainen haluaa tehdä puutarhassaan ympäristöystävällisiä valintoja ja välttää esimerkiksi torjunta-aineiden käyttöä. Myrkyttömät vaihtoehdot, kuten hyönteistyöt ja luonnonmukaiset lannoitteet, ovatkin saaneet jalansijaa suomalaisten puutarhoissa.

Yhä tärkeämmäksi kestävän kehityksen kannalta on noussut myös sadeveden kerääminen. Suomessa vettä riittää, mutta sen käyttöön halutaan kiinnittää huomiota. Monet suomalaiset ovatkin tehneet pihaansa sadevesirummut ja keräävät sadevettä esimerkiksi puutarhan kasteluun ja kasvisten pesemiseen.

Moderni teknologia on myös saanut jalansijaa suomalaisten viherpihoilla. Älypuhelimiin ladattavat puutarha-applikaatiot ja kasvien hoitoon tarkoitetut sensorit helpottavat puutarhurin työtä ja mahdollistavat pihan tarkkailun ja hoidon myös poissa ollessa.

Viime vuosien trendinä puutarhassa onkin nähty myös erilaiset viherseinit ja -katot, jotka tuovat luonnon lähemmäksi ja viilentävät pihaa kuumina kesäpäivinä. Toisaalta myös rentouttava oleskelualue, esimerkiksi pergola tai terassi, on monelle suomalaiselle tärkeä pihaprojekti. Ne mahdollistavat ajan viettämisen ulkona myös viileämmillä ilmoilla ja luovat mukavan ja viihtyisän ilmapiirin perheen ja ystävien kesken.

Suomalaisten viherpihojen trendit ja puutarhanhoidon vinkit ovat monipuolisia ja vaihtelevia, mutta yhteistä niille kaikille on luonto ja ympäristön huomioiminen. Asiantuntevat puutarhurit ja puutarha-alan ammattilaiset ovat myös aina valmiita auttamaan ja neuvomaan kaikissa kysymyksissä liittyen suomalaiseen viherpihaan ja sen hoitamiseen. Suosittelemme etsimään lähimmän puutarhakeskuksen ja ottamaan askeleen kohti oman viherpihan luomista ja kaunistamista!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö