Lukuaika: 2 minuuttia
Suomi, tuo tuhansien järvien maa, jossa jokaisella on oma kesämökki ja sauna. Maisemat vaihtelevat pohjoisen tuntureista etelän vehreisiin metsiin, ja villieläimet ja marjapuskat ovat niin arkipäivää, että niiden näkeminen kadulla ei enää saa edes äitiä huutamaan.

On siis selvää, että Suomen luonto on yksi kaikkein upeimmista maailmassa. Mutta kuten kaikessa kauniissa, myös Suomen luonnossa on korjattavaa. Monet meistä ovat kuulleet sanonnan, että “kauneus tulee sisältä”, mutta luonto on kyllä kaunis ihan ulkoakin päin. Ja meillä suomalaisilla on nyt vastuu säilyttää tämä luonnon kauneus myös tuleville sukupolville.

Ensinnäkin, mikä on kaikkein tärkeintä suomalaisessa luonnossa? No totta kai järvet! Siis ei kaljapullojen hukkaaminen niiden rantamille, vaan järvien puhtaus. Onhan se aika hankalaa uida sameassa vedessä ja ällöttävää noukkia nilkkaan juuttuneita limaisia vesikasveja. Siispä pidetään huolta, että roskat päätyvät roskikseen ja vessajuttuja ei tehdä suoraan järveen. Muuten voimme pian uida jäätelöpaperimassassa.

Ja sitten luonnon monimuotoisuus. Suomessahan ei ainakaan pitäisi olla tylsää, kun meillä on niin paljon erilaisia eläimiä ja kasveja. Mutta jos me ymmärrämme hävittää näiden eläimien elinympäristöjä rakentamalla hienoja moottoriteitä ja valtavia kauppakeskuksia, niin ei tänne karhuja ja ilveksiä kauaa jää ihmettelemään. Ja sitten tämä vaikuttaa koko ekosysteemiin ja lopulta taitaa olla niin, että ihminenkin on osa tätä luontoa ja kärsii rahdun verran meidän kaikkien jättäessä jälkemme tänne planeetalle.

Ja onhan ne metsätkin aika mageita. Kulkemista kyllä helpottaisi, jos ei tarvitsisi pomppia kuin Gasellit hakkuuaukeilla tai kiipeillä puissa niitä jonoja mönkivien turistien takana. Siispä eiköhän jätetä nämä kauniit korpimaisemat rauhaan, että siellä voisivat vain käpertyä luontoon halajavat ja kikatusjustinbieberit, alle 50 metrin päässä toisistaan.

Loppujen lopuksi voidaan todeta, että tämän pienen pohjoisen maan luonto on jotain, mistä meidän ei tarvitse olla kateellisia muille maille. Ja meillähän on jo niin vähän päällepantavaa, että eiköhän jätetä ne luontotakatkin jämptisti sellaiseksi, niin saamme aikamme koo-ra-taa nauttia näistä ihanista maisemista ihan melkein joka paikassa. Pistetään siis Suomen luonnon kauneus talteen niin, että se ei katoa meiltä ennen kuin seuraava sukupolvi tulee asuttamaan näitä maita!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö