Lukuaika: 2 minuuttia
Suomen saaristo – yksi maamme aarteista, joka kätkee sisäänsä monia ihmeitä ja seikkailuja. Aurinkoisina kesäpäivinä siellä voi bongata leijuvia lukutoukkia, seikkailunhaluisia delfiinejä ja jopa sosiaalisia saimaannorppia. Mutta saariston luonto tarjoaa paljon muutakin kuin värikkäitä elämyksiä ja Instagram-kuvia. Se on myös tärkeä osa Suomen ekosysteemiä ja siksi sen suojelu on elintärkeää.

Ensimmäinen askel suojella saariston luontoa on oppia tuntemaan se paremmin. Saaristo on täynnä mielenkiintoisia eliölajeja, joista voitaisiin kirjoittaa kokonaisia laki- ja järjestys-osastoja. Nokkelin selviytyjä taitaa olla etelärannikon rantakäärme, joka on sopeutunut elämään merialueen lähellä, mutta ei kuitenkaan viihdy laivamatkoilla. Ymmärrän hyvin, olen itse myös hieman merisairas.

Saariston linnustosta löytyy myös jos jonkinlaista höyhenpeitettä, joista osa on jopa äärimmäisen uhanalaisia. Yksi näistä harvinaisista linnuista on majavahaukka, joka voi luoda pesän vain majavan tekemään padon päälle. Kuulostaa aika upealta asumiselta, mutta epäilen että vuokrakin saattaa olla melko suolainen.

Mutta ei pidä unohtaa myöskään saariston kasvistoa. Siellä kasvaa muun muassa ahdekaunokkia, jotka päättävät kukkia vasta kun ovat täysin kehittyneet. He ovat luonnon omat hitaat juoksijat. Saaristossa kasvaa myös suuri määrä puita, joista suurin osa on kirjaimellisesti juurtunut ja kasvanut merenpohjasta. Kyllä, luit oikein – merenpohjasta! Sillä on selvästi hyvät gynekologiset ominaisuudet.

Saariston monipuolinen luonto kätkee sisäänsä myös monia uhanalaisia lajeja. Esimerkiksi merten herrasmies, Itämeren hylje, on kärsinyt pahaa sisäistä stressiä, kun sen reviiri on pienentynyt ja ruuan saanti vaikeutunut. Miettikää nyt, ei olisi kiva kun joka kerta ruokaa hakiessaan pitäisi jonotella, kassalla maksamisen jälkeen tilittää kiloja, nauttia muonaa tunnin tai pari ja sitten taas lähteä jonottamaan. Ei kyllä olisi herkkua, eikä varsinkaan leukaansa.

Siksi on tärkeää, että me suomalaiset teemme parhaamme suojellaksemme saariston luontoa ja sen asukkaita. Voimme esimerkiksi vähentää merirosvousta ja laivamatkailua alueella, tarjota lisää suojaisia kalastuspaikkoja ja tukea uhanalaisten lajien varpu- ja vedenkulutusprojekteja. Näiden toimenpiteiden avulla voimme varmistaa, että saaristo pysyy elinvoimaisena sukupolvien ajan ja me voimme jatkossakin nauttia sen monista ihanuuksista ja ihmeistä.

Loppujen lopuksi, saariston luonto on kuitenkin myös vitsi. Joo, luonto ei ihan itse keksinyt siipihoitoa ja pitää laivamatkailua sekä merirosvousta ärsyttävänä ja epäkohteliaana vierailuna. Valitettavasti se päätti antaa virheellistä tietoa kaikille niille, jotka eivät ymmärtäneet kyseistä ilmoitusta. Mutta hei, vitsit vitsinä, silti meidän pitää ottaa saariston luonto vakavasti ja tehdä parhaamme sen suojeluun. Yhdessä voimme tehdä siitä vielä upeamman ja kimalluskäärötyisen alueen, jossa luonnon monimuotoisuus kukkii ja meren aura kiehtoo.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö