[rank_math_breadcrumb]

[gtranslate]

Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Suomen talous elää jännittäviä aikoja. Moni meistä on varmasti huomannut, että kaikki kahvirahat eivät enää tunnu riittävän kuudentoista croissantin ostamiseen. Vaihtoehtoina ovatkin joko kalliimpia piirakoita tai nälkä. Mutta mistä tämä kaikki johtuu ja mihin olemme menossa? Kutsuimme kasaan maan parhaat taloustieteilijät (ja minä) selvittämään, mitä odottaa seuraavilta vuosilta.

Nykytilanne ei olekaan niin huono kuin voisi olettaa. Suomen talous on kehittynyt parempaan suuntaan ja tulevaisuuden näkymät ovat valoisammat kuin koskaan. Olemme nimittäin päässeet eroon suurimmasta ongelmastamme – ruotsalaisista. Heidän kanssaan yhteistyö on tähän asti ollut kuin suloinen tortun päällystäminen hillokermalla. He vievät koko ajan enemmän töitä ja vienti heikkenee. Mutta nyt olemme saaneet päättäjiksemme leipuri-kokki-kondiittorin, jonka pakkauksessa lukee ”Made in Finland” ja joka on tehnyt selväksi, että suomalaisten on otettava vastuu omasta kakkustamme.

Mutta mistä löydämme lisää rahaa, kun hillokermat ja muut rusinat on jo käytetty? No, ratkaisuna on ryhtyä rikolliseksi. Tosin ei sillä perinteisellä tavalla, vaan myymällä erilaisia tekijänoikeuksiamme ja osaamistamme muille maille. Kysyntää on varsinkin suomalaisille elektroniikkatuotteille, ja täällä Länsi-Euroopassa olemmekin tunnettuja erinomaisista ladattavista kansioista, jotka on täytetty suomalaisella musiikilla ja skypenäytöillä. Näiden asioiden hyödyntäminen tuottaa meille mukavia summia rahaa.

Toisaalta joudumme myös luopumaan jostain. Kuningatar Elisabetilla esimerkiksi on varmasti jo liikaa astioita halkovia suomalaisia astioita, joten miksi emme tarjota niitä huutokaupassa hyväntekeväisyyteen? Pääsemme eroon ylimääräisestä rämpälästä ja samalla saamme hyvän mielen lahjoittamalla rahaa lämpöpakkauksia tarvitseville englantilaissyntyisille ystävillemme.

Mutta mitä seuraavilta vuosilta sitten odotetaan? Tiedemiehet kertovat, että suurin asia tulevaisuudessa tulee olemaan robottien käyttö. Ei, en puhu siitä, että kaapistasi hyökkäävät terminaattorit ja pakottavat sinut ottamaan Instagram-kuvia. Puhun siitä, että me kaikki käytämme enemmän ja enemmän robotteja apuna kotitöissä, toimistotöissä ja kahviloissa. Eikä tämä ole huono asia. Ajattele vain, robotti ei koskaan valita makkarasiivujen saumasta eikä heittele ”osta vaikka paikattuja sukkia sinne keräykseen” -lauseita. Mutta kuinka tämä vaikuttaa talouteemme? No, ajattele taas tätä – kun vähemmän ihmisiä tarvitsee tehdä töitä, meillä kaikilla on enemmän aikaa nauttia elämästä. Ehkäpä pystymme vihdoin toteuttamaan nuoruuden haaveemme ja perustamaan oman tykkitelttapiirin.

Loppusanat ovat: älä huoli Suomi! Vaikka olemme välillä pulassa ja ainoa asia, mikä kasvaa taloudessamme, on lista asioista, jotka ovat koko ajan kalliimpia (esimerkiksi hiuspinnejä, korvikebeebi-pappeja ja makkaraperunasoselaatikoita), asiat ovat kokonaisuutena menossa hyvään suuntaan. Me emme tarvitse norjalaisia öljylähteitä, meillä on suomalaisia hyvinvointilähteitä kuten saunamakkaran, joululaulujen ja Marimekon. Ja meitä on vain pieni maa Suomen kartalla, joten miksi emme tekisi suurta esimerkkiä maailmalle ja näyttäisi, että vaikka joskus joudumme syömään pinaattikeittoa päivästä päivään, selviämme silti ja voimme tingata pinaatin hintaa.

Loppuun voisi vielä todeta jotain viisasta, kuten ”pinaatti tekee vahvaksi”, mutta koska tämä on vitsiartikkeli, sanon sen sijaan vain ”pinaatti tekee vahvaksi (mutta käytä sitä silloin tällöin myös hammasharjana)”. Oliko tämä nyt se pointti? No, ehkä odotin liikaa taloustieteilijöiltämme.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö