Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaiset ovat aina olleet tunnettuja osaavista käsitöistään, kuten neulonnasta, virkkaamisesta ja puutöistä. Viime vuosina kuitenkin huomio on kiinnittynyt erityisesti näiden kädentaitojen uuteen nousuun ja sen vaikutukseen paikalliseen kulttuuriin.

Suomessa käsitöiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Markkinoinnin ja some-vaikuttajien avulla ihmiset ovat innostuneet taiteilemaan omia käsitöitä, ja sosiaalinen media on täynnä kuvia kauniista neuleista ja virkkauksista. Tämä on johtanut siihen, että lähes jokaisessa suomalaisessa kodissa näkyy nykyään ainakin yksi itse tehty käsitöiden helmi.

Käsitöiden suosion takana on monia syitä. Yksi merkittävä tekijä on taloudellinen tilanne, sillä itsetehtyjen tuotteiden hinta on usein huomattavasti pienempi kuin kaupallisesti valmistettujen vastaavien tuotteiden. Lisäksi moni on löytänyt näistä kädentöistä myös henkireiän arjen kiireiden keskeltä. Neulominen tai muu käsillä tekeminen auttaa rentoutumaan ja rauhoittumaan.

Käsitöiden suosio on kuitenkin vaikuttanut enemmän kuin vain yksittäisiin ihmisiin. Se on myös näkynyt paikallisessa kulttuurissa ja taloudessa. Pienet paikalliset lankakaupat ja käsityöpajat ovat saaneet uudenlaista kysyntää, ja monet ovatkin laajentaneet valikoimaansa vastaamaan kädentaitojen kasvavaan suosioon. Uusien käsityömarkkinoiden ja -tapahtumien myötä myös paikalliset käsityöläiset ja käsityötuotteiden myyjät ovat saaneet uusia mahdollisuuksia.

Käsitöiden suosio voi vaikuttaa myös tulevaisuuden ammatinvalintaan. Moni nuori on innostunut käsityöalasta ja harkitsee sitä vaihtoehtona opiskellessaan. Näin ollen käsitöiden suosio voi jopa tuoda uutta elinvoimaa ja työpaikkoja paikalliselle käsityö- ja taidealalle.

Vaikutukset ovat ulottuneet myös perinteiseen suomalaiseen käsityökulttuuriin. Itsetehdyt käsitööt eivät enää ole pelkästään mummoilta perittyjä sukkia ja lapasia, vaan mukaan on tullut uusia ja moderneja malleja ja tapoja toteuttaa käsitöitä. Tästä huolimatta perinteiden vaaliminen on edelleen tärkeää, ja suomalainen käsitöiden oppi- ja perinnetietous on jatkanut periytymistään uusille sukupolville.

Vaikka suomalaiset ovat aina olleet taitavia käsistään, käsitöiden suosion kasvu on tarjonnut monille uuden tavan kehittää luovuuttaan ja tuoda omaa persoonallista tyyliään esiin. Se on myös yhdistänyt ihmisiä ja luonut yhteisöllisyyttä. Vaikka suomalaisuus pitää sisällään muutakin kuin käsitöitä, voidaan varmasti sanoa, että neulominen ja virkkaaminen ovat vahvasti osa suomalaista identiteettiä.

Kaiken kaikkiaan käsitöiden kasvava suosio on tuonut iloa, luovuutta ja yhteisöllisyyttä suomalaiseen arkeen. Se on myös vahvistanut paikallista käsityöperinnettä ja tuonut uusia mahdollisuuksia paikallisille yrittäjille ja taiteilijoille. Ei siis ihme, että käsitöitä harrastavat suomalaiset voivat hymyillä leveästi ja sanoa: “Ihan ite tein!”

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö