Lukuaika: 2 minuuttia
“Tervehdys, arvon lukijat! Tänään meidän on aika ottaa luova lähilento läpi Suomen ja Venäjän rajanaapuruuden ihanat mutkat ja käänteet. Istu tiukasti vyöhykkeille ja varmista, että huumorin hälytin on päällä, sillä nyt mennään oikotiellä Vitutuksia ja Naurun ajoa.”

Rajanaapurisopassa on tarpeeksi mausteita

Suomi ja Venäjä ovat kuin tuohtunut vaimo ja viiksekäs aviomies – katsokootkin toisiaan silmät pyöreinä ja parta röyhelöllä, mutta pohjimmiltaan tietävät, että he tarvitsevat toisiaan. Suomi on se täydellinen naapuri, joka onnistuu aina saamaan härskeimmän mölytysrenkaankin siihen tukevaan ulkoiliin kuumassa pesussa. Venäjä puolestaan on sellainen ruutinokkainen naapuri, joka tunkeutuu aina väkisin sekä naapurin postilaatikkoon että sieluun.

Mutta se mikä todella liimaa nämä rajanaapurit yhteen, on heidän yhteinen huumorintajunsa. Suomi ja Venäjä ovat molemmat mestaria huumorissa, vaikka se huumori saattaa olla eri sivumakuja kummallekin. Suomi luo vitsinsä analyyttisillä ja puoliksi ironisilla sivalluksilla, kun taas Venäjän huumori on usein suoraviivaisempaa ja ronskimpaa. Mutta yhteistä molemmille on se, että ne ovat välttämättömiä selviytymisvälineitä pohjoisen ja idän yhteiskunnissa.

Nauru on paras naapuri

Mutta ei pelkkä huumori riitä tekemään näistä rajanaapureista parhaita ystäviä. On myös otettava huomioon kulttuurierot, joita nämä maat erottavat. Suomi on kuin sisukas taikuri, joka loihtii lumoavan talvisen maiseman vain muutamalla taikasanoilla (Lumi, hitto vieköön! ja nyt kuivaan!). Venäjä taas on kuin lämmin syleily, johon vaan hukut aina uudestaan ja uudestaan. Mutta yhdessä nämä kaksi ovat kuin hyvä ja paha kaksoset, jotka täydentävät toisiaan täydellisesti.

Ja voisiko olla niin, että näiden kahden naapurin välillä on myös salainen sopimus humoristisen yhteistyön suhteen? Varsinkin kun katsomme historiankirjoja taaksepäin, voimme nähdä miten Suomi ja Venäjä ovat pelanneet pelejä toistensa kanssa – toisinaan ystävinä, toisinaan vihollisina. Mutta joka tapauksessa nämä kaksi ovat aina tukeneet toisiaan, vaikka se on joskus vaatinut pienen annoksen juhlajuomaa ja karaoke osaamista.

Rajalla on aina mahdollisuus muutokseen

Tällä hetkellä Suomi ja Venäjä ovat kuin naapurit, jotka käyvät saleja vuoropäinvääntötaisteluja aitojen takana. Mutta kuka tietää, ehkä jonain päivänä ne istuvat yhdessä puutarhan kesteillä kaksin kitaran soittoa ja laulavat yhdessä “Hyvä naapuri” ja “30-luvun keittiöpolitiikasta”. Koska loppujen lopuksi naapurina oleminen on enemmän kuin vieressä asumista, se on valinta olla yhdessä ja vaalia kunnioitusta ja yhteistyötä.

Joten antakaamme naapurimme Venäjälle vähän nauravaa pelitilaa ja suomalaisen peruslukon tyyntempiä solmuja, mitä tapahtuisi. Nauru on tunnetusti paras lääke ja mikäpä olisi parempi tapa rakentaa yhteistyötä kuin nauraa yhdessä.

Kiitos ja näkemiin, rakkaat naapurit! Muistakaa, että huumori yhdistää meidät ja se on se salainen ainesosa, joka tekee meistä vieläkin parempia pallon pyörittäjiä maailmanpolitiikan hiekkalaatikolla.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö