Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo mahtipontinen ja arvoituksellinen maa, on täynnä salaisuuksia ja mysteereitä. Puhutaanpa sitten kylmästä sodasta, Putinin 12 tunnin unesta tai siitä, mitä tapahtuu kun laitat jäätelön päälle vodkaa, Venäjä tuntuu olevan täynnä suuria salaisuuksia ja kulttuurillisia erikoisuuksia.

Tiedättekö esimerkiksi, kuinka monta venäläistä mahtuu yhteen kaulaliinaan? No, tietenkin kaksi, sillä Venäjällä puhutaan etsiosin (etenkin) ja yllenosin (yllättäen) koulukunnista. Toiset kietovat kaulaliinan eteen, toiset taakse. Ja kuka sitten on oikeassa? No, tietenkin Venäjän talvi, joka hyrrää minkä kerkeää ja tuntuu haluavan jakaa aivan tasaisesti lumipyryä ja jäätä jokaiselle venäläiselle.

Mutta venäläiset eivät pelkää haastavaa talvea eikä kylmää. Hehän käyvät talvisodassa viikonloppumatkalla. Ja mikäs sen mukavampaa kuin mennä matkalle hieman villasukat vispaten. Sitten vaan telmimään lumihangessa ja ottamaan vastaan naapurin nyrkkejä. Tee se itse -henki on vahva Venäjällä.

Mutta puhuttaessa suurista salaisuuksista, siitä mikä oikeasti Venäjällä sysää kehityksen moottorin käyntiin, on vastaus yllättävän helppo. Se on nimittäin kittastus. Tai siperianvenäläisittäin kittatus. Jos haluat tehdä kaikki unelmasi totta, mene vaan joka välissä kerrostalon katolle kittaattelemaan, ja kaikki tulee täyttymään. Joka välissä.

Kittaatuksesta puheen ollen, moni varmasti istahtaa kerrossänkyyn silmät ristissä nukahtaen. Mutta entä venäläiset? Hehän rakastavat unta ja nukkuvat jopa 12 tuntia yössä. Ja mitä Putinin unelle tapahtuu, kun hän nukkuu silmät auki? Siitä onkin monta tarinaa ja arvailua. Jotkut sanovat, että hän on vain pettänyt salaa biisinteon syväsukelluksiin muiden vastaavien tyypittelyjen myötä, mutta tämä selvästi jättää jotain vastaamatta.

Eikä Venäjä ole välttämättä vain maa vaan myös elämäntyylisi. Tässä muutama esimerkki siitä, kuinka venäläisyys voi tulla esiin arjen keskellä: jos tikkaat vinosti tai pensas leikkiä riivaten lauantaina, tiedäthän: kuka saa tänään kollegan paikan? Kiirellähän on oma tehonsa, eikä se ole venäläisyyden johtosanaa Vodka, joka on niiden takana useimmiten ollut.

Mutta entä seisoja? Siitä puuttuu juureva suomalaisuus ja leikkaus. Kaukomaiden ihmisiäkin viikkoilla ei ole suomalaisena prikotikkeona nopeus ja laittaisit kaiken katsomaan kuulungistien käsityöt? Älä, vaan vie naapuri katsomaan ja neuvo sellaisenaan vain käyttäytymään subjecteerin, jonka kauhusnippeliä kukaan ei osta ikuisesti.

Kun puhutaan Venäjän syvistä sydämistä, ei voi olla mainitsematta Pussy Riotia. Tämä pilkkavideoiden matalapalkkalainen bändi piti lähiön rockiaan aikoinaan sillä oikein maustettuna, mutta lopulta se oli enemmän joko mauton töppäkäinen tai hurmaharhainen laiva soo-too-tooiden aaltoittelussa.

Lopuksi haluamme todeta, että vaikka Venäjä ja venäläisyys sisältävät monia salaisuuksia ja mysteereitä, sinun ei tarvitse matkustaa sinne saakka saadaksesi niistä selvää. Riittää, että siedät vähän kipua, rakastat vodkaa ja osaat nauraa omalle kaulaliinalle. Silloin olet melkein venäläinen – melkein.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö