Lukuaika: < 1 minuutti
Tervetuloa kaikki kissojen, koirien ja ihmisten maa! Siis ei, ei olla siirrytty hömppäkirjojen maailmaan, vaan ollaan pikemminkin siirrytty suurten kaupunkien sekasortoiseen ja kaoottiseen ympäristöön.

Kaupungit ovat kuin valtavia kasvattamoita, joissa asukkaat lisääntyvät kovaa vauhtia ja rakennukset nousevat kuin sienet sateella. Tämä on toki hieno asia, mitä nyt ehkä pari sientä on päässyt unohtumaan, mutta mitä tämä kasvu ja kaavoitus oikein tarkoittavat ympäristön kannalta?

Ensinnäkin, kaupunkien kasvu vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen. Kun uusia alueita rakennetaan, menee samalla hukkaan luonnon oma kasvupaikka. Siis ei ole oikeastaan ihme, että monet eläinlajit ovat alkaneet karkeloimaan uusilla asuinalueilla, kun omat kotimetsät on tuhottu. Kukaan ei varmaan halua naapurikseen murisevaa karhua tai sähähtelevää ilvestä? No, ehkä jotkut, mutta kaikki eivät ole niin seikkailunhaluisia.

Kaupunkien kasvu vaikuttaa myös ilmastoon ja ilmanlaatuun. Kasvihuonekaasut, kuten hiilidioksidi, pääsevät kasvaneen liikenteen ja energiankulutuksen myötä vapauteen ja aiheuttavat ilmastonmuutosta. Kaiken lisäksi vielä teollisuus ja energian tuotanto pöllöttävät ilmaan kaikenlaisia myrkkyjä, jotka takaavat sen, että joka toinen kaupunkilainen voisi osallistua keuhkonsiirtoon.

No mitä sitten voimme tehdä? Jotkut saattavat ajatella, että kaikki kaupungit olisi parempi pyyhkiä kartalta ja palata villiin luontoon. Mutta ei hätää, ei tarvitse aloittaa metsän raivausta ja kampittaa naapureita karhujen kanssa. Ratkaisu löytyy nimittäin kestävästä kehityksestä.

Kestävällä kehityksellä tarkoitetaan tasapainoa taloudellisen kasvun, ympäristön ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden välillä. Kaupunkien pitäisi pyrkiä tähän tasapainoon esimerkiksi rakentamalla ekologisempia rakennuksia, panostamalla joukkoliikenteeseen ja edistämällä kierrätystä. Tällä tavoin voimme vähentää ympäristön kuormitusta ja parantaa elämänlaatuamme.

Joten muistakaa kaupunkilaiset, että meillä on vastuu ympäristöstämme ja sen tulevaisuudesta. Ja mikä tärkeintä, ollaan ylpeitä siitä, että olemme osa tätä sekamelskaa!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö