Lukuaika: 2 minuuttia
Suomessa on tapahtumien järjestämisen suhteen viime vuosina alkanut vallata uudenlainen trendi – kestävä kehitys. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että tapahtumien järjestämisestä tulisi omituisten kankaantilkkuisten hameiden metsästystä tai jätteenkeräyksen mestaruuskilpailuja, vaan pikemminkin ajatusta siitä, että tapahtumia voitaisiin järjestää huomioon ottaen ympäristöystävällisempää ja kestävämpää lähestymistapaa.

Ensimmäisenä askeleena tapahtumajärjestäjät ovat ymmärtäneet, että siinä missä isot pahviset mainosjulisteet ja kertakäyttöiset muovimukit aiheuttavat ympäristölle pienoisen kriisin, on olemassa myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi A4-kokoiset paperi-ilmoitukset ja käyttämällä biohajoavia kertakäyttöastioita voimme vähentää tapahtumien ekologista jalanjälkeä. Totta kai kukaan ei halua istua tapahtumassa yksinään paperinpalaa tai juoda kahvia mehun sijaan, mutta jokainen pieni teko auttaa!

Myös tapahtuman paikka voi olla ratkaiseva tekijä sen kestävässä järjestämisessä. Sijainti lähellä joukkoliikennettä esimerkiksi vähentää päästöjä, kun taas autolla saapuminen voi tarkoittaa liikennesumaa ja hiilidioksidipäästöjä. Lisäksi paikan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota myös sen ympäristöystävällisyyteen. On erittäin epäekologista järjestää tapahtumaa kauniin luonnon keskellä ja sählykentältä löytyvällä kauhistuttavalla muovikasalla.

Mutta ei vain järjestäjien, vaan myös tapahtumavieraiden tulisi olla valmiita tekemään omia ekologisia valintojaan. Esimerkiksi roskien lajittelu kannattaa, sillä siitä saa pisteitä niin ympäristön kuin muiden tapahtumavieraidenkin silmissä. Ja ajatuskaan ei ole yhtään hassumpi, että tapahtumapaikalla ei välttämättä tarvitse lämmittää kahta pientä saunaa, kun samassa huoneessa jo lämmitetään suurta jaettua infrapunasaunaa. Joskus muksut tosin kiukuttelee, mutta me ilahdutetaan niitä ilmapallolla.

Entäs ruoka sitten? Vaikka yleensä väitän, että miesten paras ystävä on kananmuna, sallitaan tapahtumissa poikkeukset. Kun tapahtuman tarjoilu on pääosin kasvipohjaista, niin vatsa, taskut ja ilmasto kiittävät. Jos tapahtuman järjestäjä antaa uhan, että jokelu on saatava etenemään toisten ja omaan käsijohteeseen, saatte itkeä ja valittaa seuraavina päivinä vain ravintolan vessassa. Tai mieluummin siellä julkisuudessa, että kaikki kuulee, että mitä olisit sinäkin tehnyt, kun tarjoilu oli liian herkkuja? Ei se meidän vika ole, vaikka lehdissä sitä kyllä niin oikein väitetään!

Vielä yksi asia, joka tulee samaan huomioida tapahtumien järjestämisessä – ihmisten hyvinvointi. Ei siis ainoastaan se, että saavutaan tapahtumaan roosanauhassa tai muissa pellepersoonissa, sillä ne eivät kaikki ole ihan meidän tapauksessa! Joku sekaisin oleva ajattelu kuitenkin haikailee siitä, että olisi mukavaa saada jokaiselle tapahtumavieraalle oma lämmin kekäle, joka valaisee ja lämmittää koko illan. Ei, ei ja jälleen ei! Ei laiteta rahaa siihen, vaan antaa jokaisen tuoda omaa x-kuvien liftaria ja lämmittää sitä jos kylmä tulee. Sillä muutenkin toista lämmittelisi aiemmin vessassa ja vessassa!

Tapahtumien kestävä järjestäminen vaatii siis pientä ajatteluprosessia ja huomion kiinnittämistä yksityiskohtiin. Mutta hei, olemme suomalaisia – rakastamme haasteita ja ryhmämielenkiintoa! Järjestätkää siis tapahtumia iloisella mielellä ja kestävästi, ja säästätte samalla luontoa ja ilmastoamme. Ja tietysti meitä itseämme, koska kuka meistä haluaisi kantaa jälkikasvunsa menomatoa vihaisena?

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö