Lukuaika: 2 minuuttia
Tietokonepelit, ne ovat kuin pimennon kesäyössä – lumonnutta ja pahis. Nejaksettelevat nuoria hypnotisoivilla grafiikoillaan ja tempaisevat sisäänsä kuin musta aukko. Mutta ovatko ne todella pahoja vai vain väärinymmärrettyjä?

Nykyään nuorten elämä pyörii suurelta osin näppäimistön ja hiiren ympärillä. Tälläkin hetkellä joku teinikaveri tuskailee apina-armeijoita vastaan, kun taas toinen räiskii vihollisia futuristisessa taistelukentässä. Mutta miten nämä virtuaalimaailmat vaikuttavat nuoriin?

Ensinnäkin on todettava, että tietokonepelit eivät tee ihmisestä idioottia. Vaikka jotkut pelaajat saattavatkin unohtua tuntikausiksi pelien maailmaan, se ei tarkoita, että he olisivat jotenkin vaarassa menettää todellisuudentajunsa. Paitsi ehkä silloin, kun pelaat niin kauan, että sunnuntain iltapalaksi syöty pizza alkaa maistua aidolta lootusasennolta… Mutta en usko, että sillä on mitään tekemistä tietokonepelien kanssa.

Toisaalta on olemassa myös tutkimuksia, jotka väittävät tietokonepelien olevan hyväksi nuorten aivoille. Niiden on sanottu parantavan muistia, reaktionopeutta ja ongelmanratkaisukykyä. Mutta onko tämä vain keksittyä hölynpölyä, jotta nuoret saataisiin lopettamaan pelien haukkuminen?

Tietokonepelit voivat myös olla sosiaalisesti hyödyllisiä. Kyllä, luin sen ihan oikeasti jostain. Monet pelit ovat moninpelattavia, eli pelaajat voivat pelata yhdessä verkossa tai jakaa kokemuksiaan foorumeilla. Näin pelaaminen voi avata uusia sosiaalisia ovia ja auttaa nuoria löytämään samanhenkisiä kavereita.

Mutta entäpä sitten ne negatiiviset vaikutukset? Onhan selvää, että jos nuori viettää tuntikausia istuen tietokoneen ääressä, hän ei saa tarpeeksi liikuntaa tai ulkoilua. Mutta hei, kädet ja aivot liikkuvat kuitenkin, eikö niin?

Oikeasti suurin pelko liittyy tietokonepelien sisältämään väkivaltaan. Monet pelit sisältävät ampumista, tappamista ja verenvuodatusta – jotkut enemmän kuin toiset. Ja kun pelaaja joutuu itse toimimaan väkivaltaisesti pelin tarjoamassa ympäristössä, siitä voi seurata negatiivisia vaikutuksia todellisuudessa. Teini, joka on ampunut satoja vihollisia pelissä, voi helposti alkaa pitää väkivaltaa normaalina käyttäytymisenä myös oikeassa elämässä.

Loppujen lopuksi tietokonepelien vaikutus nuoriin on monimutkainen ja riippuu paljon yksilöstä. Vaikka ne voivat tarjota hyötyä ja viihdettä, on tärkeää muistaa, että niiden ympärille ei kannata rakentaa koko elämää. Välillä on hyvä laittaa hiiri kiinni ja lähteä ulos hengittämään raikasta ilmaa. Mutta joskus taas on ihan ok uppoutua pelin maailmaan ja unohtaa hetkeksi kaikki muu.

Joten mitä mieltä olen tietokonepelien vaikutuksesta? No, en minä tiedä, kun olen tässä nyt pelannut tätä samaa peliä jo parin tunnin ajan… Mutta hei, se on vaan yksi mielipide, ei sen kummempaa.

Nyt jos riittävästi parannettiin elämä äsken joitakin promilleja. Tai ehkä 20. Katsotaan sitä vaikutusta myös!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö