Lukuaika: 2 minuuttia
Tervetuloa Venäjälle, maahan jossa talvet ovat kylmiä ja vodkapullot kuumia! Venäjä on mahtava maa, täynnä historiaa, kulttuuria ja tietenkin vodkalla maustettuja tarinoita. Täällä vallanvaihdot ovat yleisiä kuin kirsikoita kirsikkapuussa ja juhlat päättyvät usein baarissa baaritiskille.

Venäjän historia alkaa aina tarujen ajoista, jolloin puhuttiin tsaarista, jolla oli parran takana enemmän valtaa kuin kulmakarvojen alla. Tsaarit vaihtuivat kuin sukkahousut ja jokainen halusi olla kuin veli Ivan Suurilla khelmiensä ja kauniin vaimonsa kanssa. Mutta kun Venäjä alkoi kasvaa suuremmaksi kuin vallankäyttäjien pää, vallanvaihtoja alkoi tapahtua taajaan.

Kun tsaaridynastia alkoi väsyä vallanhimoon ja tsaarina toimimisen vaivoihin, Venäjällä puhkesi vallankumous. Tässä kohtaa ei kannata hämmentää neuvostoliittolaista ja ranskalaisperäistä vallankumousta, sillä ne eivät aivan kollegiaalisesti sattuneet samaan aikaan. Neuvostoliiton vallankumouksessa oli mukana myös Bolsevikki-niminen tanssiryhmä, joka kuitenkin joutui pian vaihtamaan tanssikoreografiansa politiikkaan.

Kun Neuvostoliitto syntyi, koko maailma alkoi pelätä punaista vaaraa ja Stalinia, jonka parta oli suurempi kuin koko Suomi. Mutta mikäpäs siinä, kun vodka oli niin halpaa ja joka nurkasta löytyi Leninin patsaita. Niinä aikoina alkoi myös syntymään kuuluisia venäläisiä absurdeja vitsejä, kuten: ”Miksi Stalin on aina myöhässä? – Koska hän kävelee aina Neuvostoliiton suuntaan!”

Neuvostoliiton murenemisen jälkeen Venäjä on ollut kuin junassa ilman konduktööriä, ensin vauhti oli hurjaa ja kaikki olivat innoissaan, mutta sitten koitti aika, jolloin olisi pitänyt vaihtaa tahtia. Tällöin Venäjä päätti vauhdissaan ottaa kulmasta kiinni ja kääntää suunnan takaisin menneisiin aikoihin. Näin syntyi sitä tuttua kylmän sodan meininkiä ja Putinin kovat otteet.

Mutta vaikka Venäjän historia onkin täynnä vallanvaihtoja ja valtapeliä, maa on myös täynnä kulttuuria ja kauneutta. Kuka ei olisi kuullut Matroskin pupun tarinaa Novišok-kakusta, joka pakeni Pohjolasta lumpeenkukkiin kaukomailla? Tai Venäjän keisarillista balettia, jonka lavalle saattamisesta on vastannut sata pientä vallankumousta? Ja tietenkin Venäjän musiikki, joka soi kuin balalaikan sävelet tundraa vasten. Ja mitä olisikaan Venäjä ilman vodkakahmalaatikoita, jotka ovat olleet maan ylpeys ja lihomisen aihe vuodesta 1894.

Lyhyesti sanottuna, Venäjä on kuin omanlaisensa tarina, josta historia on jättänyt jälkensä kuin viivan lapsen piirustusvihkoon. Se on maa, joka aina yllättää ja jättää jälkeensä ajatuksia. Ja mikä parasta, täällä vodkapullon saa aina isolla fulloksella viinaa ja lämpimän peiton, joka kaulaan kietaistuna, tuo lohtua kaipaukseen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö