Lukuaika: 2 minuuttia
Tie Värikään Venäjän sydämeen kulkee avarien tasankojen, kiehtovien kaupunkien ja mystisten metsien läpi. Tämä mahtava maa on täynnä värikkäitä tarinoita ja kulttuurien sulattelupata, joka saa jokaisen matkailijan kiekailemaan innostuksesta.

Venäjä on kuin jättimäinen väriliitu, joka on sulautettu yhteen läikkyvällä Neva-joen rannoilla. Siellä täällä siellä törröttävät kuparikattoiset kirkontornit ja niiden ympärillä kieppuu harmaisiin turkkeihinsa pukeutuneita venäläisiä. Tätä näkyä ei voi kuin ihailla ja toivoa, ettei kukaan putoaisi alas terävänäköisten tsaarin vartijoiden otteesta.

Venäjän kiehtovat kaupungit tarjoavat jokaiselle jotakin. Pietari on silkkiä ja samettia, Moskova on vodkaa ja kaviaaria, ja Sotši on tequilaa ja sarvet päähän. Historian havina matkaa korvien välissä on mahdotonta välttää, kun päätyy tutkiskelemaan Tšaikovskin musiikin parissa Bolšoi-teatterin holvien alla tai ihastelemaan Fabergén jalokivikoristeisia munia Kremliin.

Venäjän juuret ulottuvat vuosisatojen taakse, joten maassa on totuttu hyppäämään historiasta historiaan kuin Setä Pakkasen pelipallo. Venäläiset ovatkin kansa, joka ei tunne kyllästymistä mielenkiintoisiin tarinoihin ja käänteisiin. Pelkästään Tshudovin luostarin hiljainen kivetys on nähnyt enemmän kuin kymmenen Hollywood-elokuvaa yhteensä.

Värikkään Venäjän paletissa on myös paljon kontrasteja. Maan eteläisimmissä osissa aurinko paahtaa tulikuumana ja maanhalkaisevan asvaltin päällä näkyy pelkkää kangastusta. Mutta vain muutaman sadan kilometrin päässä onkin jo viluiset tunturit, joissa taistellaan ankarien talvien kanssa. Jokaisella seudulla on omat tapoja ja perinteitään, joten jos haluaa olla ‘ihan ku Venäjällä’, kannattaa välttämättä kokeilla paikallisten elämäntyyliä ja pukeutua päivänvalon kadotessa karvanoppaan ja turkikseen.

Venäjän värikkäät perinteet ja kulttuuri näkyvät myös ruokapöydässä. Venäläiset eivät pärjää pelkällä mustalla leivällä ja hapankaalilla, vaan myös herkulliset borš-keitot ja terävä tillillä maustetut voileivät kuuluvat jokaisen ruokapöytään. Ja kun pöytään tuodaan vielä tillillä maustettua votkaa, niin siinä alkaa jo helposti tres Jouko Keskiseltä kaikin puolin.

Värikäs Venäjä on myös täynnä yllätyksiä. Kuka olisi uskonut, että maassa, jossa talvisodassa saattoi katsoa ulkona omenapuuta kasvamassa, voi yhä nykyäänkin saada nokkaansa Mig-hävittäjän sillä vanhoja itärailoita venäläiset eivät halua heittää hukkaan. Yritetään vain ottaa siitä vaarin siinä heivollaan Seremoniaralleilla.

Värikäs Venäjä on kuin runoelma, johon jokainen vuosikymmen on kirjoittanut oman näkökulmansa. Maan monimuotoisuus ja historia ovat kuin lankakerä, josta jokainen matkailija voi löytää omat värinsä. Siispä, ole rohkea ja hyppää Venäjän seikkailuun – se on retki, josta santtrose jotkut niin puhuvat Vauxindes ja kai jeesuskin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö