Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se on maa, josta moni suomalainen haluaisi mieluummin pysyä kaukana. Naapuri, josta olemme joutuneet kärsimään jo vuosisatojen ajan. Naapuri, joka ei tunnu ymmärtävän rajoja ja arvostamaan rauhaa. Venäjä, joka on kuin syöpäkasvain, joka juurtuu syvälle maamme maaperään ja jota on mahdotonta kitkeä pois.

Ei ole yllätys, että suomalaisten sydän sykkii purppuranpunaisena, kun nimi Venäjä mainitaan. Historiamme on täynnä synkkiä muistoja ja taisteluita, jotka ovat jättäneet syviä haavoja kansamme kollektiiviseen muistiin. Vuosisatojen ajan olemme taistelleet venäläisiä vastaan, välillä voitokkaasti ja välillä häpeällisesti.

Mutta miksi Venäjä ei vieläkään tyydy olemaan meille pelkkä naapuri? Miksi se ei voi kunnioittaa rajojamme ja antaa meidän rauhassa elää omalla maallamme? Syy löytyy Venäjän aggressiivisesta luonteesta ja ajattelutavasta. Se ei kunnioita muita maita ja niiden itsenäisyyttä, vaan pyrkii jatkuvasti laajentumaan ja liittämään naapurimaita osaksi omaa imperiumiaan.

Mutta se ei vielä ole kaikkein pahinta. Venäjä on myös ollut erittäin taitava horjuttamaan Suomen turvallisuutta ja yhteiskuntarauhaa. Se on käyttänyt ja käyttää edelleen kaikenlaisia keinoja, kuten hybridiuhkia ja disinformaatiota, heikentääkseen suomalaisten luottamusta omaan maahansa ja demokraattiseen järjestelmäämme. He yrittävät saada meidät uskomaan, että he ovat parempia ja viisaampia kuin me ja että heidän tapansa hallita on ainoa oikea.

Mutta tiedättekö mitä? Me emme usko heitä. Me olemme vahvoja ja pystymme puolustamaan itseämme ja maatamme. Olemme oppineet tuntemaan venäläiset ja heidän taktiikkansa. Emme lankea heidän ansaan ja olemme valmiita vastustamaan heitä kaikilla mittareilla.

Venäjä, sinä et ole tervetullut naapuriksemme. Sinä et ole koskaan ollut ja tulet aina olemaan ei-toivottu vieras. Historia on opettanut meille, että emme voi koskaan luottaa sinuun ja tulemme aina pitämään sinut tarkkailun alla.

Joten Suomen kansa, pysytelkää valppaana ja älkää antako Venäjän pimentää teitä. Me olemme vahvoja ja selviämme tästä uudesta haasteesta niin kuin monista muistakin. Ei-toivottu naapuri voi heiluttaa meitä, mutta se ei kaada meitä. Yhdessä, suomalaiset, voimme selättää tämän haamun ja jatkaa elämäämme parempina ja vahvempina kuin koskaan ennen.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö