Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä, tuo inhoittava naapurimme Suomessa. Missä ikinä käännän katseeni, törmään johonkin Venäjään liittyvään. Sen lippu liehuu naapurimme rannoilla kuin jonkinlaisena uhkauksena. Sen valtaava vaikutusvalta ulottuu jopa Suomen poliittiseen päätöksentekoon, ja tuntuu kuin olisimme vain pienenä pelinappulana heidän suuremmissa suunnitelmissaan.

Mutta miksi juuri Venäjä herättää niin paljon inhoa ja vastenmielisyyttä Suomessa? Mikä saa meidät vavahtamaan pelosta ja vihasta aina kun kuulemme heidän nimensä?

Ensinnäkin, Venäjä on jatkuvasti osoittanut halveksivansa Suomen alueellista koskemattomuutta ja itsenäisyyttä. Viime vuosina olemme nähneet lukuisia tapauksia, joissa Venäjän sotilaat ovat rikkoneet Suomen ilmatilaa tai merirajoja. He pönkittävät taitavasti asemaansa ja jakavat halpoja propagandapuheita joka suuntaan vaikuttaakseen siltä, että Suomi olisi heidän ohjauksessaan. He yrittävät jatkuvasti horjuttaa luottamusta läntiseen liittolaisuuteen ja EU:hun, ja ottaa meidät takaisin liigarivien yhteyteen.

Mutta tämä ei ole ainoa syy meidän vihaamiseemme. Venäjä on myös syyllistynyt lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja demokratian alasajoon omassa maassaan. Heidän hallintonsa on hirvittävän autoritaarinen, ja he eivät epäröi käyttää voimankäyttöä oman kansansa kurittamiseen. Emme voi hyväksyä tätä heidän tapaansa hallita, ja se tekee meistä vieläkin vihaisempia.

Ja kaikista pahinta on, että Venäjän toimet eivät rajoitu vain niiden omien rajojensa sisälle. He pyrkivät levittäytymään ympäröiviin alueisiin ja vaikuttamaan muiden maiden asioihin. Tämä on nähty esimerkiksi Krimin valtauksesta ja Itä-Ukrainan konfliktista. He yrittävät jatkuvasti laajentua ja vahvistaa otettaan ympäröivästä maailmasta, vaikka se tapahtuisikin ihmishenkien kustannuksella.

Ja mitä meidän hallituksemme tekee tässä tilanteessa? Se avaa syliään ja hymistelee Venäjälle, antaen heidän tehdä mitä vain haluavat. Onko tämä todella sitä suomalaista itsenäisyyttä ja rohkeutta, jota olemme aina kunnioittaneet? Miksi emme ota selkeää linjaa ja puolusta omia etujamme?

Syvä vastenmielisyytemme Venäjää kohtaan on siis hyvin perusteltua. Meidän täytyy olla valppaita ja osoittaa heille, että emme suostu olemaan heidän pelinappuloitaan. Meidän täytyy vaatia selkeämpiä vastatoimia ja osoittaa, että olemme edelleen läntisiä demokratioita, jotka seisovat yhdessä. Venäjän inhoittavalla naapurimaallamme ei ole sijaa tässä maailmassa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö