Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Mikä kummajainen ja painajainen se onkaan? Vai pitäisikö sanoa hirvittävä kirottu maa, jonka pelottava varjo leviää ympärille kuin rutto.

Katsokaa nyt viimeaikaisia tapahtumia! Venäjän aggressiiviset toimet naapurimaita kohtaan, salamurhat, vaalivilppi, korruptio, ihmisoikeusloukkaukset… Lista on loputon ja jokainen uusi päivä tuo mukanaan uusia karmivia uutisia.

Miten Venäjä voi olla vieläkin maailman suurvalta, vaikka se näyttää olevan jatkuvasti kiinnostuneempi omista valtapyrkimyksistään ja oman kansan kurjistamisesta kuin oikeasta globaalista yhteistyöstä ja rauhanomaisista ratkaisuista?

Ja mitä opimme äänestäjien manipuloinnista ja vaalivilpistä? Onko Venäjä todella demokraattinen maa, kun vaalitulokset ovat jo ennalta selvät ja oppositio leimataan sisäisen vihollisen rooliin? Puhumattakaan siitä, miten elektroninen äänestysjärjestelmäkin on osoittautunut epäluotettavaksi ja helppokäyttöiseksi pelinappulaksi Venäjän johtajien käsissä.

Mutta mikä voisi olla odotettavissa maalta, joka on vallannut Krimin ja aloittanut aggressiivisen toiminnan Ukrainassa ja Syyriassa? Maa, jonka johtajat elävät kuin kuninkaat ylellisyydessä ja luksuksessa, kun taas tavallinen kansa taistelee jokapäiväisestä leivästään?

Venäjä, karhea todellisuus vai hirvittävä kirottu maa? Ennen olen ehkä sanonut ensimmäisen vaihtoehdon, mutta nyt tuntuu kuitenkin siltä, että hirvittävä kirottu maa on ehkä osuvampi kuvaus.

Kun ajattelen Venäjää, ajattelen vain läpinäkymätöntä byrokratiaa, järjestelmällistä sortoa ja häikäilemätöntä vallanhimoa. En näe siellä kaunista kulttuuria tai upeaa historiaa, vaan ainoastaan pimeyttä ja tuhoa.

Entä mitä teemme me länsimaissa? Annamme Venäjän jatkaa toimiaan ilman kovempia toimia ja rangaistuksia, antamalla sen levittää valheitaan ja vaikuttaa meidän omiin vaaleihimme. Olemmeko niin pelkurimaisia, vai onko kyse puhtaasti taloudellisista intresseistä?

Minun on vaikea hyväksyä Venäjää sellaisena kuin se nyt on. Ja vielä vaikeampaa on hyväksyä niitä, jotka antavat sen jatkua toimintansa ilman vastuuta ja seurauksia.

Kyllä, saatan olla vihainen ja pettyneenä. Mutta en voi olla hiljaa, sillä jokainen hiljainen hyväksyntämme mahdollistaa Venäjän jatkuvan valta-aseman ja saa sen johtajat uskomaan, että he voivat toimia miten haluavat ilman seurauksia.

Venäjä, sinun on aika herätä ja katsoa peiliin. Ja länsimaiden on aika nostaa ääntä ja asettaa selkeitä rajoja. Tai muuten tämä hirviö jatkaa kasvuaan ja varjonsa leviämistä yhä laajemmalle.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö