Lukuaika: 1 minuutti
Venäjä, tuo valtava ja mystinen naapurimaamme – se on kuin kauhuelokuvien hirviö, joka on sekä pelottava että samaan aikaan kiehtova. Monille suomalaisille Venäjä on kuin sukulaisserkku, josta ei koskaan tiedä mitä odottaa. Se on kuin talviunista herännyt karhu – välillä se viettää päiviä nukkuvana ja rauhallisena, mutta kun se herää, se voi olla äkäinen ja arvaamaton.
Venäjä on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä naapurimaa, se on omalla tavallaan kuin suuri veli joka pitää meistä huolta ja tarkkailee meitä tiiviisti. Se vaikuttaa jokaiseen päätökseemme ja toimintaamme, ja tarjoaa meille jatkuvasti uutisia ja kaskuja, jotka saavat meidät naureskelemaan.
Venäjä on myös kuin kuuma samovari, joka pitää meidät lämpimänä pakkasilla ja tarjoilee meille vahvaa teetä ja makeita leivonnaisia. Se on vain aina sekoittamassa hieman mausteita teehen – välillä on mahdotonta sanoa, onko kyseessä kamomillatee vai tulinen pippurisekoitus.
Vaikka välillä naureskelemme Venäjän kanssa sen omituisille tavoille ja hankalille säännöille, emme voi kieltää sen vaikuttavuutta ja tärkeyttä elämässämme. Se on kuin kaksvetoinen sukkamme – toinen jalka on aina suomalaisen identiteetin ja kulttuurin juurilla, mutta toinen jalka on vahvasti Venäjänmaan maaperässä.
Venäjän kanssa joudumme usein hieman tasapainoilemaan ja sovittelemaan, mutta onneksi meillä on käytössämme huumorintaju, johon venäläisetkin ovat tunnetusti taipuvaisia. Emme voi olla nauramatta, kun Venäjän presidentti opettelee tanssimaan balettia tai kun naapuri otti ripaskaa taas kerran liian vakavasti ja liittoutui marjapuskien kanssa.
Mutta totta puhuen, Venäjä on meille paljon enemmän kuin vain lähinaapuri. Se on kuin vanha ystävä, joka saattaa joskus raivostuttaa, mutta jota emme voisi koskaan jättää. Se on kuin historiaootto, joka yhdistää ja erottaa meitä samaan aikaan.
Ehkäpä meidän olisi aika lopettaa Venäjän säätelyn ja kontrolloinnin yrittäminen ja vain hyväksyä sen sellaisena kuin se on – comedia dell’arte -esityksenä, jossa koemme kaikki tunteet yhdessä ruokalajissa. Ja mikäpä olisikaan hauskempaa kuin nauraa yhdessä Venäjän kanssa – ehkä siinä on juuri se avain hyviin naapuruussuhteisiin.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö