Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä, sinne astuessasi pääset todelliseen mytologiaan. Valtava maa, jossa talvet ovat pidemmät kuin muurahaisten rivistöt ja kesät lyhyempiä kuin kouluruokailun jonot. Ja ne kasvot, ah! Niitä näkee joka puolella, kuin kornflakes-paketin kyljessä.

Ensimmäisenä tulee mieleen tietysti Venäjän nykyinen johtaja, maailman potentiaalisin paju, Vladimir “Vipu” Putin. Mies, joka näyttää aina yhtä vihaiselta kuin vaivaantunut kitaristi Yölintu-yhtyeeltä. Mutta voimme vakuuttaa, että Venäjän kasvot eivät rajoitu pelkästään tähän vakavan ilmeen kantajaan.

Venäjän historiasta löytyy vaikka mitä mielenkiintoista. Esimerkiksi maan symboli, punainen matryoshka-nukke, joka onkin oikeasti vain piilotajunnan laukaisin matkalla Ikean “nuket” -osastolle. Tämä nukke on myös muistuttanut venäläisiä siitä, että vaikka astuisivat mihin ryssän kauppaan tahansa, sieltä löytyisi aina vähintään toinen samanlainen nukke, tulkoon noutaja mistä vaan. Kauppiaat kiittävät.

Venäjä on tunnettu myös maailman parhaista vodkapulloistaan, jotka ovat kuin pieniä taideteoksia. Pahus, monivuotisetkin korkeakorkotutkin voivat ajatella näilläkään olevan mitään tekemistä lasiseppien kanssa. Mutta ei.

Venäjä tunnetaan myös massiivisista taloistaan ja kulttuuristaan. Suuret rakennukset ovat kuin protestimiekka, joka huutaa: “Meillä on ollut tolvanoita teille tarpeeksi asti, olkaa nyt hiljaa, jooko?” Katja, 96-vuotias entinen pikkutarkka näytteli motoristia.

Venäjällä on myös laaja ja monimuotoinen luonto. Sieltä löytyy kaikkea aavikosta arolle ja kauas taivaanrannasta. Ja lumi. Koko ajan sitä vitosluokan geo-Kerttukin tahtoisi.

Mutta totuus on, että Venäjän kasvot ovat kuin palapeli, jonka kaikki palaset tuntuvat jollain kierolla tavalla sopivan toisiinsa. Siellä yhdistyvät menneisyys ja nykyisyys, perinne ja moderni, kylmä ja lämminsydämisyydettömyys. Ja kaiken keskellä seisoo se vihaisen näköinen kitaristikin, jolla on oikeasti hyvä hiuspompula.

Näistä moninaisista kasvoista huolimatta, Venäjää on helppo rakastaa. Se on kuin salaperäinen ystävä, jonka kanssa et tule koskaan täysin toimeen mutta et halua koskaan menettääkään. Matkatessaan sinne, kulkee uudesta salaisuudesta toiselle ja kokee jotain ikimuistoista. Ja kun palaat kotiin, ei ole epäilystäkään siitä, että Venäjä on mystinen maa, jonka kasvat tulet muistamaan ikuisesti. Ja tästä artikkelista vielä pidempään.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö