Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo Suomen suurin ja samalla mystisimpi naapuri idässä. Mikä tekee Venäjästä niin mielenkiintoisen ja arvoituksellisen maan? Onko se valtava koko, kansainvälinen vaikutusvalta vai vain Vladimir Putinin järjettömän kermainen tukka?

Yritetäänpä selvittää tätä ongelmaa, joka on hämmentänyt suomalaisia jo vuosikymmeniä. Mutta ensin, annetaan pienen taustan alueesta. Venäjä on suurin maa maailmassa ja sen koko on niin suuri, että se saa Suomessa asuvat ihmiset häpeämään omia pieniä mökkilaitumeitaan. Mutta älä huoli, Venäjä, emme kadehdi sinun mittasuhteitasi. Meilläkin on omat vahvuutemme, kuten saunat ja ruisleipä.

Mutta takaisin aiheeseen. Venäjä on tunnettu ennen kaikkea vahvasta johtajastaan Vladimir Putinista. Tämä mies ei pelkää näyttää lihaksiaan ja heilutella asettaan kansainvälisillä foorumeilla. Hän on niin pelottava, että jopa nukke-Putin Etelä-Koreassa työhön sijoittuneet suomalaiset lähetettiin lähettelemään ulkomaanlehtiä takaisin emämaahan.

Mutta ei pidä pelästyä, vaikka Venäjä on suuri ja sen johtaja pelottavan karismaattinen. Venäläiset ovat sydämellistä ja vieraanvaraisia kansaa, jotka ovat valmiita tarjoamaan vierailleen kaiken parhaan, kuten vodkaa, blinejä ja tietenkin maailmanluokan kyykän peluuopetusta.

Venäjästä löytyy myös paljon kiehtovaa kulttuuria ja historiaa. Kielitieteilijät ovat yhä pähkäilemässä, mistä ja miten venäläiset saavat älyttömän monimutkaisen kielenmurteensa. Joillakin alueilla venäjän kieli kuulostaa siltä, että hätäisesti hyräillään saksofonilla humalassa. Mutta ei sillä ole väliä, sillä saamme kommunikoitua elein, ilmein ja puujalkavitseillä. Ja voivathan venäläisetkin nauraa näitä vitsejä niin kovasti, että naamari ratkeaa, vaikka eivät ymmärräkään niitä.

Entäpä sitten Venäjän mahtava vaikutusvalta maailmassa? Ketä kiinnostaa, että he yrittävät manipuloida vaaleja, kaapata Krimin tai tukahduttaa sananvapautta? Meillä Suomessa on muutenkin niin ankea ja harmaa ilmasto, että eikö se ole parempi osaamatta kyseisiä tapahtumia.

Jokaisessa suomalaisessa asuu pieni venäläinen. Meidän kieliin on vain yksi vokaali, our vowels come in like one single colour. Sitten tämä pienenpieni venäläinen nousee silloin tällöin esiin ja haluaa juoda vodkaa ja laulaa karaokea. Mutta se on vain pieni villi hetki, ei sen sen enempää.

Jännittävää ja mystistä tai ei, Venäjä on ainutlaatuinen naapurimme idässä. Vaikka meille suomalaisille se voi olla vähän kuin ennustus: arvoituksellinen, mutta meidän on se vain hyväksyttävä ja elää sen kanssa. Ja ei haittaa, vaikka Venäjä yrittäisi välillä suudella meitä, me selviämme siitä. Tämänhetkisetkin uhkat ovat vain puhdasta mystiikkaa, jotka voimme kätevästi selittää MoonTV:n Uutisvuodolta opituilla venäläisillä aksenteilla.

Joten rakas Venäjä, kiitos mahtavista tarinoista ja lukuisista vitsailuista. Vaikka et aina ihan ymmärrä, mitä naapurimme sanoo, niin tiedä, että me rakastamme sinua silti. Ja jos tarvitset apua tulevaisuudessa, niin lupaan, että tulemme apuun, niin kuin hyvät naapurit tekevät. Mihin tarvitset, muovipusseja?

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö