Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo valtava maa, joka sijaitsee niin idän kuin lännenkin rajalla. Sitä kutsutaan myös “karhun kokoiseksi” ja se ei tule sattumalta, sillä venäläiset ovat tunnetusti karhumaisia – äänekkäitä, karvaisia ja pahimmillaan jopa vaarallisina pidettyjä.

Yksi asia on varma: Venäjä ei jätä ketään kylmäksi. Sen laajuus on niin valtava, että siellä saattaa matkustaa päiväkausia junassa ja silti olla vasta päässyt puolenvälin tienoille. Ei ole ihme, että moni matkailija käy Venäjällä vain kerran elämässään – toisen kerran siellä olisi jo vaarana unohtua avaruuden jonnekin reuna-alueille.

Venäläiset ovatkin vuosituhansien ajan rakentaneet muuria ympärilleen, jotta naapurien uteliaat silmät eivät pääse kurkistelemaan heidän suuriin salaisuuksiinsa. Ja vaikka muuri on jo kaatunut, venäläisten luonne on pysynyt entisellään – sulkeutuneena ja arvoituksellisena kuin jokainen Putinin virsikööri.

Venäjä on kuitenkin enemmän kuin pelkkä kurkistusaukko Euroopan ja Aasian välillä. Se on suurvalta, jonka vaikutus ulottuu laajemminkin ympäri maailmaa. Venäläiset tunnetaan suurina mestareina varsinkin jääkiekossa ja raskaassa kalustossa, ja Putinilla on tapana näyttää maailmalle lihaksiaan kuvilla itsestään ilman paitaa. Huh huh.

Mutta vaikka Venäjällä onkin valtavan vahva valta-asema, on se silti monella tavalla epävarma – ja tähän ei Putinin uima-altastossa pullisteluilla pääse. Maassa on valtavasti luonnonvaroja, mutta ne ovat sijoittuneet niin hankaliin paikkoihin, ettei niitä aina ole helppo hyödyntää. Ja kun talvella meri jäätyy ja putki hukassa, eivät energiaa vievät hankkeet aina ole kovin tehokkaita.

Venäjä – siinä maassa, jossa venäläiset niin vähän puhuvat ja niin paljon juovat viinaa. Missä päätösvaltaa pitävät omat saappaat ja missä korruptio kukkii kauniimpana kuin kesäinen kukkapenkki. Neuvostoaikaakin voi vielä nähdä katukuvassa vanhaa ja uutta sekoittuvina kerrostaloina, joissa oli ennen kymmeniä perheitä samoissa rapuissa ja nyt vain yksi perhe asuu koko kerroksessa.

Mutta vaikka venäläisillä on tapana olla totisina välillä turhankin tiukassa paikassa, ovat he myös taitavia naurattamaan. Venäläinen huumori on tunnetusti mustaa ja kenties hieman karkeaa, mutta mikäpä siinä, kunhan päätä vain heilutetaan ja nauru päästetään valloilleen.

Venäjä – siellä missä karhut kansoittavat metsiä ja Vladimir Putin säestää pop-bändin konserttia laulamalla duurissa. Valtava, mystinen ja monimuotoinen maa, joka ei kyllästy yllättämään ja jossa jokaisella muurilla on oma tarinansa kerrottavanaan. Suurvalta idän ja lännen välissä – mutta ennen kaikkea valtava valta paikata isä ja äiti, jotka vaikka paikolliset Venäjän kansaoperaattorit yrittävät välillä ihailtavasti.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö