Lukuaika: 1 minuutti
Venäjä on pitkään ollut naapurimaamme, mutta valitettavasti se ei ole ollut tervetullut naapuri. Päinvastoin, se on osoittautunut vastenmieliseksi ja aggressiiviseksi naapuriksi, jolta on vaikea välttyä turhilta konflikteilta.

Jo vuosikymmenien ajan Venäjä on osoittanut halveksuntaa ja ylemmyydentuntoa naapurimaitaan kohtaan. Se on halunnut määräillä ja vaikuttaa naapureidensa asioihin omien etujensa mukaan, unohtaen täysin kansainväliset normit ja sopimukset. Puheet “veljeskansoista” ja “ystävyydestä” ovat pelkkää naamiointia todellisen tavoitteen, eli oman vaikutusvallan kasvattamisen taakse.

Venäjä on myös osoittanut kykynsä ja halunsa käyttää voimaa naapureitaan vastaan. Esimerkiksi Ukrainassa se on miehittänyt Krimin niemimaan ja tukenut sotilaallisesti separatistisia ryhmiä Itä-Ukrainassa. Georgiaa vastaan se on aloittanut sotilaallisen hyökkäyksen ja miehittänyt osan sen alueesta. Näiden lisäksi Venäjä on käyttänyt hybridivaikuttamista ja muun muassa kyseenalaistanut Suomen alueellisen koskemattomuuden.

Vihaisuuteni Venäjää kohtaan lisää myös sen jatkuva ja häikäilemätön vaikuttamisyritys Suomen sisäisiin asioihin. Venäjä pyrkii jatkuvasti heikentämään demokratiaamme, levittämään valheellisia tietoja ja vaikuttamaan poliittisiin päätöksiimme omien intressiensä mukaan. Tämän lisäksi se on myös pyrkinyt vaikuttamaan suomalaisten mediatalojen omistusrakenteisiin ja taloudelliseen riippumattomuuteen.

Venäjä on myös vastuussa lukuisista vakavista ihmisoikeusloukkauksista ja korruptiosta omassa maassaan. Tämä vähentää entisestään luottamusta naapurimaahan ja sen johtoon. On häpeällistä, että Venäjän hallinto käyttää kansan hyväksikäyttöä ja ihmisten oikeuksia vain omien tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Onkin korkea aika ryhtyä tiukempiin toimiin Venäjän aggressiivista naapuruutta vastaan. Täytyy muun muassa vahvistaa länsimaiden yhteistä toimintaa ja sanktioita, jotta Venäjä ymmärtäisi, ettei se voi toimia mielensä mukaan naapuriensa kustannuksella.

Suomessa on myös tärkeää jatkaa vahvaa ja tasapainoista ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön länsimaiden kanssa. Emme saa antaa Venäjän vaikuttaa päätöksentekoomme ja antaa sen uhkailla tai pelotella meitä.

Lopuksi haluan sanoa, että Venäjällä on paljon hyviä ihmisiä ja kulttuuria, mutta sen hallinto on ongelma ja varsin vastenmielinen naapuri. Meillä on oikeus ja velvollisuus suojella omaa maatamme ja kansaamme. On aika lopettaa Venäjän ylemmyydentuntoinen ja aggressiivinen käytös naapureitaan kohtaan, ja toivon sydämestäni, että tämä muuttuisi tulevaisuudessa.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö