Lukuaika: < 1 minuutti
Ah, Venäjä, tuo mahtava naapurimme idässä. Kauniit maisemat, lumoava kulttuuri ja tietenkin herkullinen bors keittovara. Mutta miten oikein suomalaisten kielitaito riittää venäläisten kanssa kommunikointiin? Ei hätää, tässä muutamia hyödyllisiä lauseita venäjäksi ja tietysti niiden hauskat suomennokset!

1. Здравствуйте (zdrastvuĭte) – Hei!

No tuhat vuotta sitten Venäjän ruhtinaat käyttivät tätä tervehdystä, joten miksi emme mekin voisi? Mitäpä jos yllättäisit seuraavan venäläisen turistin sanomalla “Hei, prinsessoja” suomeksi? Olisiko se tarpeeksi viehättävää?

2. Извините (izvinite) – Anteeksi

Suomalaisten luontainen kohteliaisuus saa meidät usein pyytelemään anteeksi. Mutta jos haluat näyttää venäläisiltä, että olet todellinen gentleman, käytä sanaa “выбач” (vybách) sen sijaan. Se on kuin “anteeksi” ja “ole kiltti” yhdistettynä!

3. Спасибо (spasibo) – Kiitos

Kun aukaiset suusi ja lausut tämän sanan selkeällä suomen kielellä, varmista, että osoitat kohteliaisuutesi ja kiitollisuutesi venäläisille löysäämällä solmukkeita tai heiluttelemalla leukaasi iloisesti.

4. Как дела? (kak dela?) – Mitä kuuluu?

On aika vaihtaa kuulumisia ja tämä kysymys on täydellinen juuri siihen. Mutta jos haluat tehdä sen tavalla, joka saa venäläisen hymyilemään, niin kysy “miten menee, karhu?” ja varmista, että lisäät ärsyttävän karhun karjaisun loppuun. Se on hitti!

5. Я люблю Россию (ya lyublju Rossiyu) – Rakastan Venäjää

Halusit sitten kehua Venäjän upeita luonnonmaisemia tai mahtavaa jääkiekkojoukkuetta, tämä lause on ehdottomasti tarpeellinen. Mutta jos haluat nousta venäläisten suosiossa vielä korkeammalle, niin korvaa “Rumija” (Venäjä) sanalla “Karjala”. Onhan se nyt selvää, että Suomi ja Karjala kuuluvat yhteen, eikö vain?

Näillä fraaseilla pääset jo hyvin alkuun venäjän kielen erikoisuuksien kanssa. Toivottavasti olet oppinut jotain ja ehkä jopa herättänyt naurunkikset joiltakin venäläisiltä. Muista kuitenkin, että mikään ei ole niin tehokasta kuin hymy ja avoimuus pyrkiessäsi ymmärtämään ja kommunikoimaan eri kulttuurien kanssa. Hyvää matkaa Venäjälle ja muista pitää karhunmetsästyskiekkoa mukana!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö