Lukuaika: < 1 minuutti
Venäjä. Valtio, jonka nimi saa monien tutisemaan pelosta. Valtio, joka aiheuttaa levottomuutta ja kauhua länsimaisissa yhteiskunnissa. Mutta miksi? Mikä saa meidät inhoamaan Venäjää niin suuresti? Onko se vain pelkkää ennakkoluuloa vai onko sille todellisia perusteita?

Ensinnäkin, ei ole mikään salaisuus, että Venäjällä on ollut pitkä ja synkkä historia. Vuosisatoja kestäneet sortovaltaiset ja tyrannimaiset hallitsijat, säälimättömät sodat ja veriset vallankumoukset ovat jättäneet jälkensä maan kulttuuriin ja yhteiskuntaan. Tästä johtuen Venäjä nähdään entisenä Neuvostoliittona, joka symbolisoi totalitarismia ja keskinäistä epäluuloa.

Toiseksi, ongelmana on myös Venäjän poliittinen järjestelmä. Yksipuoluejärjestelmä ja korruptio ovat maan arkipäivää. Demokratia on vain kiiltokuva, jolla peitetään todellinen valta ja päätöksenteko tapahtuu ylhäältä käsin, Vladimir Putinin johdolla. Hänen valtakautensa on ollut täynnä ihmisoikeusloukkauksia ja sananvapauden rajoittamista.

Kolmanneksi, Venäjän aggressiivinen ulkopolitiikka on myös yksi suuri syy sen vastenmielisyyteen. Ukrainan kriisi ja Krimin miehitys ovat esimerkkejä Venäjän pyrkimyksistä laajentaa vaikutusvaltaansa naapurimaihinsa. Lisäksi Venäjän kyseenalainen rooli Syyrian konfliktissa ja sekaantuminen muiden maiden vaaleihin ovat herättäneet huolta ja närää länsimaissa.

Eikä tässä vielä kaikki. Venäjä tunnetaan myös ihmisoikeuksien ja sananvapauden jatkuvista loukkauksista. Homoseksuaalien vainoaminen ja naisten oikeuksien rajoittaminen ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, kuinka Venäjän hallinto sortaa ja alistaa omia kansalaisiaan.

Lisäksi Venäjän propagandakoneisto on tehokkaasti luonut valheellisen kuvan länsimaisesta yhteiskunnasta ja harhauttanut kansalaisiaan uskomaan Venäjän ylivertaisuuteen. Siksi onkin tärkeää olla tietoinen Venäjän manipuloinnista ja vastustaa sen pyrkimyksiä vaikuttaa muihin maihin.

On selvää, miksi Venäjä aiheuttaa inhoa ja vastenmielisyyttä maailmanlaajuisesti. Sen hallinnon ja agressiivisen ulkopolitiikan valossa on vaikea löytää mitään hyvää sanottavaa tästä maasta. Todellinen ongelma on kuitenkin se, että Venäjällä ei näy merkkejä muutoksesta parempaan suuntaan. Siksi on tärkeää, että maailmanlaajuinen yhteisö pysyy vahvana ja vastustaa Venäjän toimia ja pyrkimyksiä. Vain silloin voimme toivoa parempaa tulevaisuutta, jossa Venäjä ei aiheuta enää vastenmielisyyttä ja kauhua.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö