Lukuaika: < 1 minuutti
Voihan Venäjä! Mikä on tämän naapurimaamme ongelma? Miksi se jatkuvasti aiheuttaa huolestuttavia tuntemuksia? Onko sillä jokin sairas tarve levittää pelkoa ja epävarmuutta ympärilleen?

Tuntuu, että Venäjä on kuin pahaenteinen pilvi, joka leijuu yläpuolellamme. Sen sairastuttava vaikutus ulottuu laajalle ja se pilaantuu kaikkialle, missä se menee. Emme voi välttyä sen kavalilta juonilta ja manipuloinnilta. Emme voi olla varmoja siitä, milloin se seuraavan kerran iskee ja aiheuttaa katastrofin.

Naapurimaamme, jolla on valtava armeija ja ydinpommeja varastoissaan, ei ole koskaan tuntunut luotettavalta tai turvalliselta. Sen toiminta on arvaamatonta ja aggressiivista. Se saa meidät tuntemaan olomme uhatuiksi ja haavoittuviksi. Miksi sen täytyy aina olla niin provosoiva ja uhkaava?

Venäjän vaikutus ulottuu myös talouteemme, yhteiskuntaamme ja politiikkaamme. Sen öljy ja kaasu ovat tärkeitä meille, mutta samalla se käyttää niitä aseinaan saadakseen meidät polvistumaan. Se tuntuu nauttivan siitä, että pystyy kontrolloimaan meitä ja päättämään kohtalomme.

Eikä tilanne ole yhtään parempi, kun tarkastellaan sen sisäpolitiikkaa. Korruptio, ihmisoikeusloukkaukset ja sananvapauden rajoittaminen ovat päivittäisiä asioita Venäjällä. Maa tuntuu olevan jämähtänyt menneisyyteen, eikä se tee mitään parantaakseen tilannettaan. Päinvastoin, se näyttää olevan ylpeä siitä, että se on näiden asioiden mestari.

Miksi meidän täytyy elää naapurimaassa, joka on jatkuvasti sairas? Miksi sen täytyy aina aiheuttaa sekasortoa ja pelkoa ympärillään? Miksi sen täytyy olla niin vihamielinen ja epäluotettava?

Toivon, että naapurimme herää vihdoin ja tajuaa, että sen toiminta vaikuttaa meihin kaikkiin. Toivon, että se lakkaa levittämästä myrkkyään ja kääntyy kohti parempaa tulevaisuutta. Toistaiseksi kuitenkin, Venäjän sairastuttava vaikutus jatkuu ja saa meidät tuntemaan vihaa ja turvattomuutta naapuriamme kohtaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö