Oletko Patriootti? Kirjaudu Patreon-tunnuksillasi tästä ja saat rahallesi vastinetta – Ei mainoksia, Kiitos!
(Tämä ei ole rahankeräys, maksaja saa rahalleen vastikkeen. Juho Saastamoinen maksaa verot tuloista Suomeen vuosittain.)

Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä. Se maa, joka herättää monissa meissä pelkoa ja inhoa. Tuntuu, että aina kun kuulee Venäjästä, mieleen nousee kylmä hiki ja epämiellyttävät ajatukset. Miksi ihmeessä niin moni meistä tuntee tällaista vastenmielisyyttä tuota maata kohtaan?

Ensinnäkin, on selvää että Venäjä on poliittisesti hyvin aggressiivinen maa. Se ei välitä kansainvälisestä oikeudesta ja pyrkii jatkuvasti laajentamaan vaikutusvaltaansa naapurimaihin ja maailmanpolitiikassa yleensäkin. Venäjä kylvää pelkoa ja epävakautta alueille, joilla sen ei pitäisi olla mitään sanottavaa. Georgiassa, Ukrainassa, Syyriassa – missä seuraavaksi?

Lisäksi Venäjä on tunnettu brutaalista ja korruptoituneesta hallinnostaan. Putinin diktaattorimainen johtajuus ja valloitushaluisuus ovat luoneet ilmapiirin, jossa ihmisoikeudet ja sananvapaus ovat vain sanoja paperilla. Poliittiset vastustajat ja kriittiset kansalaiset hiljennetään mitä julmimmilla keinoilla. Venäjä on surullisenkuuluisa myös korruption pesäkkeenä, mikä näkyy esimerkiksi oligarkkien mahtiasemassa ja kansan huono-osaisuudessa.

Mutta ei pelkästään politiikka, vaan myös kulttuuri nostaa verenpaineemme Venäjää ajatellessamme. Venäläinen populaarikulttuuri, kuten mafiaelokuvat ja taistelulajeihin keskittyvä urheilu, luovat kuvan Venäjästä raakana ja vaarallisena paikkana. Vaikka tällainen kuvasto ei tietenkään edusta koko maata, se vaikuttaa silti mielikuvissamme.

Venäjän vastenmielisyys ilmenee myös monessa muussa muodossa. Esimerkiksi urheilukentillä Venäjän joukkueiden menestystä tuntuu usein kritisoitavan ja epäillään dopingista. Venäjän kulttuurista katsottuna tämä on vain tapa osoittaa kateutta ja kateellisuutta heidän menestyksestään. Mutta fakta on, että Venäjällä on tullut ilmi lukuisia dopingskandaaleja ja kilpaurheilun epärehellisyys näyttää olevan osa valtion politiikkaa.

On tietysti totta, että Venäjässä on myös paljon hyvää, kaunista ja arvokasta. Sen historia ja perinteet ovat monipuolisia ja vaikuttavia. Mutta valitettavasti kaikella tällä on vaikea kilpailla sen synkän ja vastenmielisen kuvan kanssa, jonka Venäjä on itse luonut.

Joten kyllä, tunnen inhoa ja vastustusta Venäjää kohtaan. Enkä todellakaan ole ainoa. Maailmassa on paljon ihmisiä, jotka eivät halua olla missään tekemisissä Venäjän kanssa. Ja voin täysin ymmärtää miksi.

Toivon, että joku päivä Venäjä muuttuu paremmaksi paikaksi, jossa kansalaiset voivat elää rauhassa ja vapaasti. Mutta siihen tarvitaan suuria muutoksia ja ennen kaikkea uutta asennetta. Venäjä ei voi jatkuvasti olla uhka muille maille ja samalla odottaa, että me hyväksymme sen ja kutsuisimme sitä ystäväksi.

Joten, Venäjän vastenmielisyyteen ei tarvita mitään erityisiä syitä. Se on ansaittua ja perusteltua. Tällä hetkellä Venäjä on suuri uhka maailmanrauhalle ja vakaudelle, ja meidän on oltava varuillamme sen suhteen. Emme voi antaa sen pelotella ja manipuloida meitä, vaan meidän on pysyttävä vahvoina ja yhtenäisinä vastustamaan sen valloittavaa politiikkaa ja vaikutusvaltaa. Vain siten voimme toivottavasti saada aikaan muutoksen ja luoda uuden, paremman kuvan Venäjästä.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö