Lukuaika: < 1 minuutti
Viime vuosien aikana Venäjä on aiheuttanut Euroopassa ja erityisesti Suomessa suurta vastenmielisyyttä ja pelkoa. Naapurimme käyttäytyminen ja poliittiset päätökset ovat herättäneet suuttumusta ja raivoa kansalaistemme keskuudessa. Mutta miksi juuri Venäjä herättää näitä negatiivisia tuntemuksia?

Yksi syy on Venäjän aggressiivinen ja suurvaltaa tavoitteleva politiikka. Viime vuosina olemme nähneet, miten Venäjä on pyrkinyt laajentamaan vaikutusvaltaansa naapurimaihinsa ja jopa yrittänyt liittää niitä itseensä. Ukrainan Krimin miehitys ja Georgiassa vuonna 2008 tapahtunut sota ovat vain muutamia esimerkkejä Venäjän aggressiivisesta toiminnasta. Tämä on aiheuttanut suurta huolta ja pelkoa naapurimaiden turvallisuudesta.

Toinen syy on Venäjän ihmisoikeustilanne. Venäjällä ihmisoikeuksia poljetaan jatkuvasti ja kriittiset mielipiteet vaientuvat. Mediavapaus on käytännössä olematonta ja opposition toimintaa rajoitetaan. Lisäksi Venäjän vähemmistöjen, kuten homojen ja lesbojen, oikeudet eivät ole turvattuja. Tämä on täysin sietämätöntä ja kyseenalaistaa Venäjän aseman demokraattisena valtiona.

Venäjä on myös tunnettu korruptiosta ja talousrikoksista. Maassa vallitseva korruptiokulttuuri ja läpimätä talousjärjestelmä ovat aiheuttaneet suurta raivoa kansalaisten keskuudessa. Venäjän rikkaimmat oligarkit kasvattavat omaisuuttaan entisestään, kun tavalliset kansalaiset joutuvat kitkuttelemaan köyhyyden partaalla.

Vaikka Venäjä on läheinen naapurimme ja meillä on paljon yhteisiä kulttuurisia ja historiallisia siteitä, se ei oikeuta toimimaan vastenmielisesti ja uhkailevasti. Naapurimaamme käyttäytyminen on aiheuttanut suurta ahdistusta ja turvattomuuden tunnetta kansalaistemme keskuudessa. On aika Venäjän ymmärtää, että naapurisuhteet perustuvat kunnioitukselle, ei uhkailulle ja aggression lietsomiselle.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö