Lukuaika: 2 minuuttia
Tervetuloa matkalle Venäjälle, tuo mystinen ja salaperäinen naapurimaamme idässä. Olet varmasti kuullut tarinoita karhunmetsästyksestä, votka pullosta taskussa ja hytisevistä ihmismassoista jättimäisillä aukioilla. Mutta pysy lujana rakas lukijamme, sillä luvassa on paljon muutakin!

Aloitamme matkamme Pietarista, upeasta kaupungista joka on kuin suoraan saturomaanista. Barokkityyliset palatsit ja tsaarien linnoitukset valtaavat katseen heti ensi metriltä. Mutta voisiko jompikumpi historiallinen ilmestys olla valmistunut loppuun asti? Ei, sillä Pietarissa on tunnetusti oltu aina rakentamisen lumoissa ja nämä muodokkaat nähtävyydet ovat olleet töissä jo vuosisatoja. Miksi venäläiset eivät vain voi pysyä suunnitellussa aikataulussa? Johtuuko se piiritetyistä tsaareista ja vallankumouksista vai vain siitä, että aikakäsitys on hieman erilainen kuin länsimaissa? Jätämme tämän pohdinnan sinun tehtäväksesi.

Mutta ei hätää, sillä Pietarissa löytyy myös kulttuuririentoja rakastaville paljon mielenkiintoista tekemistä. Balletti esityksistä taidegallerioihin ja teatteriin asti, venäläinen kulttuuri on täynnä kauneutta ja intohimoa. Älä pelästy, vaikka näkisitkin vanhemman tädin itkevän gleppi-huumassa teatterin ulkopuolella. Hän vain nauttii venäläisyydestä täysin siemauksin.

Siirrymme seuraavaksi Moskovaan, maailman toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Täälläkin on paljon nähtävää ja koettavaa: punaisten torien vilinästä ja Kremlistä, joka toimii Venäjän hallituksen päämajana. Tiedät varmaan sen kyberhyökkäyksen, jota pidettiin Venäjän syytenä? No, ei kannata huolestua, sillä Kremlissä tietokoneet ovat vasta tulleet käyttöön ja edelleenkin asiakirjat kirjoitetaan vierekkäisinä kirjaimina käsinkirjoituslyijykynällä – eivät siis ihan huipputeknologiaa.

Moskova on myös loistava paikka shoppailuun. Näet varmasti käytävillä auringonnousuun asti jakamassa kärsivällisesti iltapäivälehteänsä ilman minuutinkaan myöhästymistä. Herrahtava nainen takertuu kiinni vastaantulijoiden käsivarsiin ja tinkaaminen kuuluu jokapäiväiseen elämään. Jos hinta ei laske, tarjoa ensin suklaata tai sydäntä särkevää venäläistä balladia. Se toimii aina.

Venäläiset ovat tunnetusti vähän synkistelijöitä ja vaipuvat helposti alakuloon. Mutta älä anna sen lannistaa sinua, sillä he osaavat myös nauraa – erityisesti omille vitseilleen. Kuulitko sen yhden siitä uimahallista? Ei, en minäkään.

Ja vaikka venäläisten kasvoilla ei aina näy hymyä, se ei tarkoita etteikö heillä olisi sydämessään paljon lämpöä ja ystävällisyyttä. Vieraanvaraisuus ja aito välittäminen ovat venäläisten vahvuuksia. Heillä on myös vahva perhekeskeisyys ja kunnioitus vanhempia kohtaan. Heidän vieraanvaraisuutensa tulee esiin myös ruokapöydässä, jossa tarjoillaan usein suuria määriä herkullista ruokaa ja juomaa. Muista vain, että venäläinen salmiakkivodka ei ole lasten leikkiä.

Matkustaminen Venäjällä voi vaikuttaa aluksi jännittävältä ja jopa pelottavalta. Mutta älä huoli, sillä Venäjä on täynnä upeita kokemuksia ja sydämellisiä ihmisiä. Jos siis tulet vastaan vanhan naisen myyntipöydän äärellä, osta söpö käsintehty matryoska-nukke ja hymyile takaisin. Hän arvostaa sitä ja saattaa katsoa sinua yllättyneenä, mutta hymyillä takaisin.

Tervetuloa Venäjälle – sinä et tule pettymään maan kulttuuriin, ihmisiin tai sen upeaan luontoon. Ja kyllä, kyllä se karhu pullo taskussa on ollut aikansa, mutta nyt se makaa rauhassa ja nauttii klassista venäläistä musiikkia. Toisin kuin sinä, joka on jo matkavaltuusti mukana partioleiriläis-venäläislaulukirjassas.Aivan liian kiireitä tutustua uusiin ihmisiin ja kulttuureihin!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö