Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä ja sen kansa ovat herättäneet paljon vastenmielisiä tunteita suomalaisissa vuosien varrella. Tämä ei ole mikään uusi ilmiö, vaan juontaa juurensa pitkän historian ja kokemusten taakse. Venäläisten vastenmielisyys on syvällä suomalaisten sydämissä ja se ei ole mikään ihme, sillä Venäjä on toistuvasti osoittanut olevansa epäluotettava naapuri.

Ensinnäkin, Venäjä on yrittänyt valloittaa ja alistaa Suomen jo vuosisatojen ajan. Viimeisin yritys tapahtui toisen maailmansodan aikana, kun Neuvostoliitto hyökkäsi maahamme ja yritti miehittää sen. Suomalaiset puolustautuivat urheasti ja taistelivat itsenäisyytensä puolesta, vaikka olivatkin huomattavasti pienemmässä asemassa. Kuitenkin, kun sota päättyi, meidät pakotettiin tekemään rauha Venäjän kanssa ja luovuttamaan osa alueistamme heille.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten Venäjä on osoittanut, ettei se välitä suomalaisten oikeuksista tai mielipiteistä. Se on vain halunnut laajentaa omaa aluettaan ja vahvistaa valtaansa naapurimaissaan. Tämä on synnyttänyt suomalaisissa syvän epäluottamuksen ja inhon Venäjää kohtaan.

Lisäksi, Venäjä on toistuvasti pyrkinyt vaikuttamaan Suomen sisäisiin asioihin ja manipuloimaan kansalaisten mielipiteitä. Esimerkiksi vuonna 2014, kun Venäjä liitti Krimin niemimaan osaksi itseään, se käynnisti valtavan propagandakampanjan, jossa se yritti vääristellä totuutta ja saada suomalaiset uskomaan, että liittäminen oli oikeutettua. Venäläisten vaikutusyritykset myös Suomen poliittisessa päätöksenteossa ovat hyvin tiedossa ja niistä on useita dokumentoituja tapauksia.

Lisäksi, Venäjä on toistuvasti loukannut Suomen ilmatilaa ja meriväylää. Venäläiset sotilas- ja tiedustelulaitteet liikkuvat jatkuvasti lähellä Suomen alueita ja niitä on usein havaittu ilman lupaa myös Suomen ilmatilassa. Tällaiset provokaatiot aiheuttavat suurta turvattomuuden tunnetta suomalaisissa ja osoittavat, ettei Venäjä kunnioita Suomen alueellista koskemattomuutta.

On myös tärkeää mainita Venäjän ihmisoikeustilanne. Presidentti Vladimir Putinin johtama hallinto on kyseenalainen ja sen sanotaan loukkaavan jatkuvasti ihmisoikeuksia, kuten sananvapautta ja oikeutta osoittaa mieltä. Näillä toimilla on suoria vaikutuksia myös venäläisten naapurimaiden kansalaisiin, kuten suomalaisiinkin, jotka joutuvat elämään naapurimaan hallinnon ja sen rajoittavien lakien alaisuudessa.

Kaikkia näitä asioita yhdistää se, että Venäjä ei osoita minkäänlaista katumusta tai parannusta käytöksessään. Sen sijaan, se jatkaa aggressiivista ja provosoivaa politiikkaansa naapurimaitaan kohtaan. Tällainen tilanne ei voi olla herättämättä vastenmielisiä tunteita suomalaisissa.

Loppujen lopuksi, suomalaisten vastenmielisyys Venäjää kohtaan ei ole ilkeämielistä tai perusteetonta. Se on vuosien ja vuosikymmenien kokemusten ja historian tuottamaa turhautumista, pettymystä ja pelkoa. Venäjän pitäisi ottaa vastaan tämä meiltä saamamme viesti: lopettakaa naapurimaiden uhkaileminen ja manipulointi ja kääntykää kohti rauhanomaista ja hyödyllistä toimintaa. Vasta sitten voimme alkaa purkaa venäläisten aiheuttamaa vastenmielisyyttä ja luoda terveet ja luottamukselliset naapuruussuhteet.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö