Lukuaika: < 1 minuutti
Miten voidaan edes puhua Venäjästä ilman että tulee paha olo? On aika avata silmämme ja tunnustaa totuus: Venäjä on nykyään yksi maailman vastenmielisimmistä valtioista. Sen aggressiivinen ja itsekeskeinen politiikka on luonut kouriintuntuvan inhosymbolin, joka herättää negatiivisia tunteita kaikkialla maailmassa.

Venäjä, tuo entinen suurvalta, on muuttunut naurettavaksi jäljitelmäksi itsestään. Sen johtajat käyttävät valtaa manipuloiden ja pelotellen ja sen kansalaiset ovat vailla sananvapautta ja oikeutta vapaaseen mielipiteenilmaisuun. Maassa vallitsee korruptio ja rikollisuus, ja sen ihmisoikeustilanne on jatkuvasti kauhistuttava. Onko mikään ihme, että Venäjästä on tullut länsimaiden vakiovihaaja?

Mutta mikä tekee Venäjästä niin vastenmielisen? Yksi syy on sen aggressiivinen ulkopolitiikka. Venäjä on yrittänyt laajentaa vaikutusvaltaansa väkivaltaisin keinoin itänaapurimaissaan, kuten Georgiassa, Ukrainassa ja Krimillä. Se on myös puuttunut muiden maiden sisäisiin asioihin, kuten Yhdysvaltain presidentinvaaleihin ja Britannian brexit-äänestykseen. Tämä ylimielinen sekoilu ja alueellinen aggressiivisuus on nostanut Venäjän vihan tunteen huippuunsa.

Toinen syy vihalle on Venäjän levittämä propaganda ja valehtelu. Venäläinen valtakoneisto käyttää massiivisia resursseja ja kaikkia käytettävissään olevia keinoja väärien tietojen levittämiseen ja lännen vastaiseen propagandakampanjaan. Tämä on aiheuttanut epäluottamusta ja vihamielisyyttä länsimaita kohtaan. Venäjä on luonut kielteisen mielikuvan itsestään, joka ei vaikuta ainoastaan sen maineeseen, vaan myös sen kansalaisten jokapäiväiseen elämään.

Ja niin on käynyt, että Venäjästä on tullut symboli kaikesta, mikä on väärin ja pahaa. Sen lippu ja sen ikoniset maamerkit, kuten Moskovan Punainen tori ja Pietarin talvitaidemuseo, eivät enää herätä ihailevaa vaan inhoavaa tunnetta. Yhä useammalle ihmiselle Venäjästä tulee mieleen sorrosta, vainoista ja riistosta. Se on surullista, mutta totta.

Venäjä ei mahdollisesti koskaan pysty lunastamaan takaisin kansainvälistä mainettaan. Sen aggressiivinen ulkopolitiikka ja valheellinen propagandakoneisto ovat pilanneet sen maineen pysyvästi. Mutta ehkä jonain päivänä Venäjä ymmärtää, että ainoa tapa saavuttaa kunnioitusta ja luottamusta kansainvälisessä yhteisössä on oikeudenmukaisuus, vapaus ja totuudenmukainen kommunikaatio. Siihen asti meidän on unohdettava utopistiset unelmat Venäjän hyväksymisestä ja osoitettava vihamielisyytemme kohtuudella ja loogisilla argumenteilla.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö