Lukuaika: 2 minuuttia
Venäjä, tuo naapurimme idässä, on monille suomalaisille tuntematon ja mystinen maa. Kielimuuri, erilainen kulttuuri ja Putinin käsittämättömän suuret kalareissut ovat saaneet monen suomalaisen ihon kananlihalle pelkästä ajatuksesta matkustaa sinne. Mutta eräs rohkea suomalainen päätti ottaa haasteen vastaan ja lähteä tutkimaan Venäjää lähemmin. Tämä rohkea tutkimusmatkailija oli tietenkin allekirjoittanut, jonka nimeä en tässä nyt paljasta.

Ensimmäinen pysäkki matkalla Venäjälle oli Pietari, tuo Venäjän ”ikkuna länteen”. Kun tutkimusmatkailijamme astui Pietarin kamaralle, hän oli täysin hämmentynyt. Kaikki näytti tutulta ja silti niin erilaiselta. Kaduilla kulki ihmisiä kaapuineen ja pipoinensa ja valtavat rakennukset nousivat taivaalle kuin veteraanit Helsingin rautatieasemalla.

Matkailijamme päätti aloittaa tutkimusmatkansa tutustumalla Pietarin suurimpaan nähtävyyteen – Eremitaasiin. Hän halusi päästä ihailemaan taideteoksia ja arkkitehtuuria, mutta sisäänkäyntiä ei ollutkaan aivan yksinkertaista löytää. Ensimmäiseksi hän seurasi perässään kulkevaa ryhmää, mutta huomasi pian, että heillä oli väärä opas ja väärä suunta.

Lopulta matkailijamme pääsi Eremitaasin uumeniin ja hämmästys oli suuri. Valtavat salit ja upeat taideteokset veivät hänet mennessään. Hän alkoi tutkia kaikkea mahdollista ja ihmetellä Venäjän historiaa ja kulttuuria. Lopulta hän havaitsi, että aika oli mennyt nopeasti ja museo oli sulkemassa oviaan. Onneksi hän pääsi pois rakennuksesta ennen sulkemistaikaa, muuten hän olisi joutunut jäämään yöksi museoon vartijoiden kanssa.

Seuraava kohteeksi valikoitui Bolšoi-teatteri, jossa suomalaistutkija pääsisi tutkimaan venäläistä tanssia ja musiikkia. Hän hankki edullisen lipun ja asettui paikoilleen odottamaan esityksen alkamista. Mutta kun esiintyjät alkoivat tanssia, hän huomasi, että oli erehtynyt teatterista ja päätyikin jonkinlaiseen strip-klubiin. No, ainakin hän sai taas yhden uuden kokemuksen matkansa aikana.

Venäjällä vieraillessaan matkailijamme ei olisi voinut olla huomaamatta pelimannien ja suurasuihkareiden merkittävää roolia. Joka kadunkulmassa soi harmonikka ja kaduilla väijyi ryöstäjiä. Hän myös törmäsi sanomalehtien otsakejutuihin, joissa kerrottiin hullun suomalaisen ryöstäneen paikallisen kaupungin konttorin käyttäen apunaan vain kaljakorin sisältämää nelosolutta.

Matkan huipennus oli Pietarin yöelämä, jossa suomalainen tutkimusmatkailija pääsi oikein todistamaan Venäjän karaktääriä lähietäisyydeltä. Hän osallistui paikalliseen baarikierrokseen ja pääsi maistamaan venäläisiä eliveliällanjuomia. Jostain syystä kaikkialla vain tuntui olevan epämiellyttävä haju. Ehkä siinä oli joku symboliikka, josta suomalaismatkailijamme ei ollut tietoinen.

Loppujen lopuksi suomalainen tutkimusmatkailija palasi takaisin Suomeen rikkaana kokemusten ja muistojen lisäksi myös vatsa täynnä venäläisiä herkkuja. Hän oli nähnyt Venäjän sydämen ja hän oli nauttinut jokaisesta hetkestä. Mutta täytyy myöntää, että kotiinpaluu oli silti helpotus ja ei varmasti tarvitse hetkeen lähteä uudestaan Venäjälle. Venäjä on kiehtova maa, mutta ehkä seuraava tutkimusmatka voisi suuntautua johonkin hieman turvallisempaan paikkaan, kuten vaikka Pohjois-Koreaan.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA vaalit Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö