Lukuaika: 2 minuuttia
Teknologia on kehittynyt viime vuosina huimasti ja sen vaikutus suomalaisten arkeen on ollut suurempi kuin koskaan ennen. Muistan vielä ne ajat, kun piti mennä kirjastoon lainaamaan tietokirja tai soittaa ystävälle telkkarista katsottuaan, että tuleeko hän kylään vai onko hänellä muita suunnitelmia. Mutta nyt kaikki on muuttunut ja kiitos noiden uusien teknologioiden, elämämme on helpompaa, mutta myös hieman koomisempaa.

Aloittakaamme vaikka puhelimista. Muistatteko kun ainoa syy miksi puhelimeni soi oli, että joku soitti minulle? Nykyään puhelin elää omaa elämäänsä ja havahtuu hereille joka kerta kun saan Instagramista uuden seuraajan tai Facebookista tykkäyksen kuvaani. Omatuntokin on alkanut pistää kun huomaan viestieni luetuksi merkkien puuttuvan ja joudun keksimään uusia tekosyitä miksi en ole vastannut. “Puhelin meni vahingossa pesukoneessa”, “Viestit eivät toimi ilmassa” tai klassikko “Menin koomaan ja juuri heräsin”.

Ja sitten on nämä älypuhelimet, jotka ovat muuttaneet käsityksemme siitä mitä normaali kommunikointi on. Enää ei riitä pelkkä puhuminen, vaan lähetetään viestejä, ääniviestejä, kuvia ja emojeita – jos osaa valita oikean hymyn tai kissapään esimerkiksi. Olenkin huomannut, että ihmisten kasvonilmeet ovat alkaneet muistuttaa enemmän hymiöitä ja jos joku ei osaa käyttää niitä oikein, tulee ikäviä väärinkäsityksiä. Ja sitten kun kohtaan ihmisen livenä, pohdin onko se nyt se oikea vai tämä, joka on vain käynyt liian innokkaasti botoxilla.

Mutta puhelin ei ole ainoa teknologinen ihme, joka on muuttanut suomalaista arkea. Meillä on myös tietokoneet, jotka ovat tulleet jäädäkseen ja helpottaneet monien elämää. Mikään ei tunnu niin mahtavalta kuin saada tulostettua väärää kokoa olevat lomakkeet värillisellä musteella ja joutua silti kävelemään lankapuhelimelle soittaakseen ja kysyäkseen miksi eteenpäin haluamani tiedosto ei avaudu. Enkä halua edes mainita niitä kauhujen hetkiä, kun tietokone kaatuu kesken tärkeän työn ja joudut aloittamaan sen uudelleen. Jos minä olisin muusikko, niin kappaleeni nimi olisi “Ctrl + S – painajainen”.

Sitten on vielä nämä sosiaalisen median alustat, jotka ovat muuttaneet tapaamme kommunikoida ja löytää uusia tuttavuuksia. Nykyään löydät perheesi, kumppanisi ja työkavereidesi elämästä enemmän tietoa Facebookista kuin juttelemalla heidän kanssaan. Ja jos alan etsiä uutta työpaikkaa, niin LinkedInistä löytää melkein automaattisesti jonkun, joka tuntee jonkun joka tuntee jonku

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö