Lukuaika: 2 minuuttia
Rahaa, rahaa, rahaa! Sitä tarvitaan joka ikiseen asiaan ja välillä tuntuu, että se valuu käsistä kuin hiekka sormien välistä. Mutta pelkkä rahan haaliminen ei ole ratkaisu, vaan sen oikeaoppinen käyttö ja säästäminen ovat avaimet budjetin hallintaan. Tässäpä siis muutama vinkki, kuinka voit säästää rahaa haastavissa arjen tilanteissa!

Ensinnäkin, ruoka. Se on välttämätöntä elämää varten, joten siinä ei voi kovin paljoa säästää. Vai voiko? Unohda trendikkäät superfoodit ja keskity perusruokaan. Ei tarvitse laittaa joka aamulle acai bowlia, vaan ihan tavallinen kaurapuurokin maistuu hyvältä ja on paljon halvempaa. Ja jos oikein haluat säästää, niin jätä vain puolet puurosta lusikoimatta ja säästät samalla myös kaloreissa!

Entä sitten vaatteet? Kyllähän niitä tarvitsee, mutta kuka sanoi, että ne pitää ostaa uutena? Opettele kirpputoreilla kiertelyn taito ja löydät itsellesi uusia ja yksilöllisiä vaatteita pilkkahinnalla. Ja voit aina esittää, että oot löytänyt paidan kirpparilta jostain eteläafrikkalaisesta hippimarkkinoilta. Olipas silläkin, ja eikun kaapinovet kiinni, eihän kukaan kuitenkaan huomaa!

Sitten se kaikkien rakastama aihe, matkustaminen. Matkustelu on ihanaa, mutta myös kallista. Mutta älä huoli, myös matkabudjettia voi trimmata! Unohda kalliit lomakohteet ja suuntaa suoraan naapurikunnan lähirannalle. Et tarvitse edes passia, eikä lentolippujakaan tarvitse ostaa. Jos peiliin katsoessa on liikaa paksumpaa kerrosta, niin lähiretkelle lähtiessä voi yleensä jättää palasen kakkua vieläkin hihoihin ja samalla laihduttaa lompakkoa.

Mutta entäpä sitten ne yllättävät menoerät, kuten auton mahdolliset korjaukset tai välillä unohtuva hammaslääkärin lasku? Tähän on yksinkertainen ratkaisu: unohda kaikki menoerät ja elä hetkessä! Jos auto hajoaa, niin sen kun kävelee työmatkat ja jos hampaat alkavat vuotaa, niin toivotaan, että suuta voi pitää kiinni muutaman päivän. Hyvinvoinnin ja käytännöllisyyden lisäksi säästät myös rahaa, kun näin vältät turhat kulut.

Viimeinen ja tärkein ohje: älä ole liian ahne! Joskus on mukavaa säästää rahaa ja keskittyä olennaiseen, mutta muista myös antaa itsellesi pientä luksusta silloin tällöin. Pieniä iloja ei kannata unohtaa, vaikka budjetin pitääkin olla tiukka. Joten muista silloin tällöin hemmotella itseäsi vaikkapa pienellä herkkupäivällä tai ohittaa alelaarit ja ostaa se mieluisa uusi vaate täyteen hintaan.

Näillä vinkeillä saatat huomata, että rahan säästäminen ei olekaan niin hankalaa kuin luulit. Kunhan muistat kiinnittää huomiota jokapäiväisiin rutiineihisi ja olet valmis hieman joustamaan, niin budjettisi pysyy tiukkana ja lompakko terveenä. Ja muista, jos kaikki muu menee mönkään, niin voit aina yrittää myydä kallista Instagram-tiliäsi ja aloittaa puhtaalta pöydältä!

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö