Lukuaika: 2 minuuttia
Suomalaiset ovat tunnetusti hiljaisia ja rauhallisia ihmisiä, jotka eivät helposti muutu. Mutta silti myös meillä suomalaisilla on ollut omat kohtalokkaat yhteiskunnalliset muutoksemme, jotka ovat ravistelleet koko kansakuntaa.

Tutkijat ovat nyt viimein uskaltautuneet selvittämään, mitä nämä muutokset ovat tarkalleen ottaen olleet ja millainen vaikutus niillä on ollut suomalaisten elämään. Tutkimuksessa huomioitiinkin eri sukupolvien näkemykset, sillä on selvää, että muutos on vaikeampaa vanhoille jämähtäneille kuin nuorille joustaville.

Ensimmäisenä sukupolvena tutkimuksessa oli vuosikymmenten takaiset vesitornien rakentajat ja vanhojen valokuvien haalariin puettujat. He kertoivat kuinka vesitornien pystyttäminen oli mullistanut heidän elämänsä täysin. Enää ei tarvinnut kantaa vettä kilometritehtaalla, vaan se virtasi putkistojen läpi kotiin saakka. Tällainen muutos oli luonut heille uudenlaista vapaa-aikaa, jota he taisivat viettää lähinnä tylsistyneinä ja jäykkinä haalareissaan.

Seuraavaksi tutkijat tapasivat talvisodan veteraaneista koostuvan ryhmän. He muistelivat lämmöllä sitä, kun toisessa kädessä oli kivääri ja toisessa kädessä pullo kossua. Sota oli tuonut heille uusia kokemuksia ja ystävyyssuhteita. Jämsästä lyönsi yksi lapsellisuudestaan kuuluisa vanhus kaveriaan olkapäälle ja totesi, että ilman sotaa he eivät olisi koskaan tavanneet toisiaan.

Kolmantena sukupolvena tutkimuksessa oli tämän päivän nuorisoa, jotka pelasivat kännyköillään ja käyttivät pilareita sisältäviä hissejä. He ihmettelivät, miksi heidän vanhempansa joutuivat vielä kantamaan vesitornista vettä.

Tutkijoiden jo kertaalleen epätoivoon menneet mielialat nousivat, kun he huomasivat kahden viimeisen sukupolven edustajien välillä erittäin merkittävän muutoksen. Nuoriso nimittäin näytti selvästi stressaantuneelta ja ahdistuneelta. Tutkijat yrittivät saada heitä keskustelemaan tästä, mutta nuoret vastasivat heittäytyvänsä masennukseen, koska muutakin sairautta heidän oli vaikea simuloida.

Pian ilmeni, että aikaisempien sukupolvien onnistuneet sopeutumiset yhteiskunnallisiin muutoksiin olivat siirtyneet geneettisesti eteenpäin. Uusimmassa sukupolvessa tätä ominaisuutta ei enää ollut ja he kantoivat tästä suurta taakkaa. Vasta tässä vaiheessa tutkijat havahtuivat siihen, että heidän tutkimuksensa oli itse asiassa kulkenut vuosien ajan käsikädessä yhteiskunnallisen muutoksen kanssa.

Lopulta tutkimus päättyi ja tutkijat jäivät pohtimaan saamiaan tuloksia. Suomalaiset olivat todella kestävää sakkia, jotka varmasti pärjäisivät tulevaisuuden muutoksille. Itsensäpaljastajaleikit ja turvallisuuspelotteen säikäyttämät nuoriso ovat vain hetkellisiä oireita, jotka varmasti häviävät ajan kanssa.

Tämän jälkeen he kuitenkin kiiruhtivat ryyppäämään kossupullonsa tyhjiksi ja vaihtamaan keveämpiin tutkimusaiheisiin, kuten ruotsin kielen oppimiseen kivaa pelinä. Ei kaikkea voi ymmärtää tai muuttaa, mutta onneksi Suomi on silti täynnä vesitornien ansiosta vapaa-ajan viettoa, vanhoista valokuvista haalarilla nojailua ja pullossa kossua.

armeija demokratia energia EU Finland hallitus historia ihmisoikeudet Ilmastonmuutos kesä kierrätys Kiina korruptio koulutus Kreml kuolema lapsi Luonto maailma media Moskova NATO Neuvostoliitto Pietari poliisi politiikka Presidentti propaganda Putin Raha Rauha ruoka Ruotsi sisällissota SOTA Suomi sähkö talous tekoäly terveys toimittaja turvallisuus Ukraina USA Venäjä video viranomaiset Wagner yhteiskunta Ympäristö