Etusivu > “Kestävä kehitys ja sen merkitys Suomessa − Miten voimme vaikuttaa ympäristömme tulevaisuuteen?”

2024/05/09 02:05

Lukuaika: 2 minuuttia
Suomessa on pitkään panostettu kestävään kehitykseen ja ympäristön huomioimiseen. Meillä on upea luonto ja kauniita maisemia, mutta meillä on myös vastuu siitä, miten tulevaisuudessa haluamme luontomme säilyvän. Siksi on tärkeää, että jokainen meistä ottaa vastuun omasta toiminnastaan ja tekee osansa ympäristön hyväksi.

Ensimmäisenä kestävän kehityksen kannalta olennaisena askeleena Suomessa on suomalaisten lahkeet. Jep, kuulit oikein. Suomalaisilla on nimittäin tapana mökittää ja retkeillä luonnossa. Jotta tämä perinne jatkuisi myös tulevaisuudessa, on tärkeää, että pitkitämme lahkeita ja pidämme housumme jalassa luonnossa liikkuessamme. Eihän sitä tiedä, mihin jalkasi astut, saattaa olla vaikka koppikäärmeitä tai reipas ankkalampi.

Toinen tärkeä seikka kestävässä kehityksessä on kierrätys. Suomessa ollaan jo hyvin kartalla kierrätyksestä, mutta aina voi tehdä enemmän. Jokaisen suomalaisen tulisi katsoa peiliin ja kysyä itseltään: “Olenko minä se kierrätyksen mestari vai kaatopaikan kuningatar?” Vaikka roskaaminen onkin kiellettyä ja sitä pidetään yleisesti huonona tapana, niin tulevaisuus on hyvä muistaa jo nyt. Meillä on upeat järvet ja metsät, mutta jos jokainen heittää roskansa luontoon, voi tämä tulevaisuudessa tarkoittaa sitä, että uimarannalla pulikoi muovipusseja ja metsässä saa varoa kaatopaikkaa. Ei kovin viihtyisää, eihän?

Kestävän kehityksen kolmantena seikkana on energian säästäminen. Suomessa on yleisesti ottaen varsin talvinen ilmasto ja talvella lämmitys on usein tarpeen. Ja mitä me suomalaiset teemme tällöin? Kaivaudumme peittojen alle lämpiämään niin, että vain nenänpää pilkottaa peiton alta. Tämä on hyvä tapa, sillä se säästää energiaa ja luontoa. Kuulostaa oudolta, mutta totta!

Lisäksi suomalaiset ovat hyviä keksimään uusia innovatiivisia tapoja auttaa ympäristöä. Esimerkiksi saunojen lämmityksessä voidaan hyödyntää puukiekkoja, kuten oluttuopeilla, ja näin säästää polttopuita. Kätevää vai mitä?!

Yhteenvetona voisi sanoa, että kestävä kehitys ja sen merkitys Suomessa on erittäin tärkeää. Tulevaisuutemme ja luontomme on käsissämme ja siksi meidän jokaisen täytyy ottaa vastuu ja tehdä osuutemme ympäristön hyväksi. Joten muista: pidä lahkeesi pitkinä, kierrätä ja säästä energiaa niin olet hyvässä alussa kestävän kehityksen tiellä. Ja ilman muuta voit keksiä uusia, vitsikkäitä tapoja auttaa ympäristöä – vaikkapa saunassa.