Etusivu > “Ilmastonmuutoksen seuraukset hengitysilmaan” #Ilmastonmuutos #Ilmanlaatu

2024/05/10 11:05

Lukuaika: 2 minuuttia
Ilmastonmuutos on nykyään kaikkien huulilla ja se on aiheena myös monissa vakavissa keskusteluissa. Kaikkien tiedetään, että ilmastonmuutos vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen ja sään ääri-ilmiöihin. Mutta tiesitkö, että se vaikuttaa myös meidän hengitysilmaamme?

Kyllä vain, rakkaat lukijat, ilmastonmuutos on iskenyt myös hengitysilmaamme kuin kärpänen kakkuun. Pienet pölyhiukkaset ja saasteet leijailevat ilmassa kuin keijukaiset kesäyönä. Ja tiedättekö mitä se tarkoittaa? Lähes huomaamaton hengittely voi koitua kohtaloksi.

Aiemmin jokainen voisi astella kaduilla nenä pystyssä ja hengittää sisään raikasta ilman, mutta nykyään siihen tarvitaan mukaan hengityssuojain, joka on edelleen suosituin asuste niin hypebeasteille kuin ekologisille hipstereillekin. “Missä on sinun hengityssuojaintasi?” saattaa pian olla uusi muotitervehdyksemme.

Mutta eivät hengityssuojaimetkaan auta enää pitkään. Lämpenevä ilmasto luo otolliset olosuhteet bakteereille ja viruksille, jotka pörräävät ilmassa kuin kärpäset lannalla. Pian nenäliina ja antibiootit eivät enää pelasta meitä yskästä ja tukkoisesta nenästä, vaan tarvitsemme täysiä hazmat-pukuja ja ehkä vielä piikin nenään, aivan kuten koiramme.

Ja jos ei ole tarpeeksi, niin odottakaapa vain, kun merenpinta nousee ja tulvat peittävät meidät alleen. Ei siinä auta hengityssuojain, vaan tarvitsemme jo snorkkelin ja sukellusvarusteet pukeutumisemme kruunuksi. “Voin suositella tätä mestaa, täällä saa muutaman desin ilmaa hengitettyä joka viikko” saattaa olla uusi myyntipuhe rantalomalle.

Mutta ei hätää, sillä me suomalaiset olemme tunnetusti kekseliäitä ja sopeutuvaisia. Ehkäpä sovimme uuden normaalin, jossa jokainen suomalainen käyttää nenäkäkätäiseen kiinnitettyä ilmanpuhdistinta ja kohottaa vastaantulijalle tervehdykseksi “Hei, tuletko puhallussuojaimen kera kylään?”

Loppujen lopuksi ilmastonmuutos ei ehkä ainakaan huononna huumorintajuamme, sillä mitä muutakaan tästä tilanteesta voimme tehdä kuin nauraa? Ehkä se on meille suomalaisille uusi tapa käsitellä vaikeita asioita, niin kuin olemme aina tehneet. “Ei tää ilmastonmuutos niin paha oo, eiköhän se tästä vielä tukevasti pihistä” voisi olla uusi kansallismotto.

Joten rakkaat lukijat, ottakaa tämä kaikki huumorilla ja muistakaa nauttia raikkaasta ilmasta niin kauan kuin sitä vielä on. Kenties pian tarvitsemme sitä vain unessa, sillä valveilla hengittely saattaa olla liian vaarallista. Tästä artikkelista voimme siis oppia kaksi asiaa: ilmastonmuutokseen tulee suhtautua vakavasti, mutta vähän huumoria siinä saa ja pitääkin olla.

Ja muistakaa vastaantulijoille tervehtiessä: “Hengityssuojain mukanaan tuova naapuri on paras naapuri”, sillä ehkä se naapuri saattaa pian olla myös paras ilmanpuhdistin. Hyvää ja pölytöntä hengittelyä kaikille!