Etusivu > “Vesistöjen sopeutuminen ilmastonmuutokseen” #ilmastonmuutos #vesistöt

2024/05/12 03:05

Lukuaika: 2 minuuttia
Lämpenee, sataa, mutta onko mitään tehtävissä? Kyllä on, sillä myös vesistöt voivat sopeutua hieman muuttuviin olosuhteisiin.

Vesistöjen sopeutuminen ilmastonmuutokseen on tärkeä aihe, sillä vedet ovat elämän perusta ja ilmastonmuutoksen seurauksena niiden tilanne voi muuttua radikaalisti. Vai mitä sanotte, kun järvi alkaa höyrystyä keskellä talvea ja meri alkaa yhtäkkiä kiehua kuumana porealtaana? Ei naurata, vai mitä?

Onneksi vesistöt ovat kuitenkin fiksuja ja pystyvät sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Ne eivät ole lähteneet riitelyyn ilmastonmuutoksen aiheuttajien kanssa tai panneet pääpuomia puhdistamattomaan tehdasjäteveteen. Sen sijaan ne ovat keskittyneet itsensä parantamiseen ja ottaneet tosissaan ilmastonmuutoksen uhkan.

Ensimmäinen askel vesistöjen sopeutumisessa on joustavuus. Ne ovat tottuneet erilaisiin vuodenaikoihin ja sään vaihteluihin jo vuosimiljoonien ajan. Siksi yksi ylimääräinen kuumiin päiviin varautuminen ei vesistöjä hetkauta. Ne vain kohauttavat vesirajaa hieman ylemmäs ja jatkavat elämäänsä kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Toisena sopeutumiskeinona on muutos kyvykkyys. Vesistöt osaavat sopeutua ympäristönsä muuttuessa ja mukautua uusiin olosuhteisiin. Jos veden lämpötila nousee, vesistöt voivat esimerkiksi muuttaa kasvillisuuttaan tai vaihtaa asukkejaan. Nälkäiset särjet muuttuvat pian kielien ja kampeloiden seuraksi ja levät vaihtavat värinsä kesätukalle sopivaksi.

Kolmantena keinosarjana on uusi teknologia. Vesistöt ovat aina olleet edelläkävijöitä uusien teknologioiden käytössä ja tällä kertaa ne ovat päättäneet hyödyntää ilmastomuutoksessa apunaan geenejä. Ne tekevät salassa pieniä muutoksia perimäänsä, jotta voidaan selvitä kiihtyvästä lämpenemisestä. Tulevaisuudessa voimmekin törmätä vedenalaiseen kalalajiin, joka pystyy hengittämään ilmakehässä.

Vaikka vesistöt ovatkin melko rauhallisia ja suvaitsevaisia olennoita, ne eivät silti hyväksy ihmisten toimia, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta. Siksi ne ovatkin ryhtyneet aktiivisiin toimiin puhdistaakseen itseään ja tehdäkseen ympäristöstään terveellisen asuinympäristön. Tällä hetkellä ne jo pitävät mielenosoituksia ja keräävät adressia, jotta ihmiset heräisivät ja ryhtyisivät konkreettisiin toimiin.

Vesistöjen sopeutuminen ilmastonmuutokseen osoittaa, että kaikilla eliöillä on mahdollisuus ja kyky sopeutua muuttuviin olosuhteisiin. Meidän ihmistenkin tulisi ottaa mallia vesistöistä ja tarttua toimeen ennen kuin on liian myöhäistä. Sehän olisi kaikkien etu, eikö vain?

Mutta nyt kun ilmat ovat vielä suotuisat, kannattaa suunnata lähimpään vesistöön ja ihailla sen sopeutumiskykyä. Ja jos sattuu olemaan kova janontunne, kannattaa muistaa, että vesistöjen vesi on parempaa kuin kauppahallin hanavesi. Se kun on käynyt läpi luonnon omaa suodatusprosessia. Joten muistakaa, että “vesi on elämän eliksiiri ja on jo olemassa, eikä tarvitse keksiä sitä uudelleen” – vesistöjen sopeutumisliike.