Etusivu > “Venäjän terveydenhuolto kriisissä: potilaat kärsivät.”

#Venäjä #Terveydenhuolto #Kriisi

20.05.2024 16:56

Lukuaika: < 1 minuutti

**Venäjän terveydenhuolto kriisissä: potilaat kärsivät**

Venäjän terveydenhuoltojärjestelmä on viime aikoina saanut osakseen laajaa huomiota, mutta ei valitettavasti kiitosten muodossa. Tilanne sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on saavuttanut koomisia mittasuhteita, eikä naurussa ole pidättelemistä – paitsi ehkä potilailla, jotka saattavat kärsiä jo valmiiksi kipeistä kylkiluista.

Kuvittele tämä: astut sisään venäläiseen sairaalaan ja sinut toivottaa tervetulleeksi hoitaja, jonka virka-asu on todennäköisesti peräisin ajalta, jolloin Neuvostoliitto oli vielä voimissaan. Odotushuoneessa tuolit on kiinnitetty lattiaan – ei siksi, että ne olisivat erityisen mukavia, vaan jotta ne eivät katoa paikaltaan. Tässä vaiheessa saattaa jo hymyilyttää, mutta nauru saattaa tarttua, kun huomaat, että seinällä oleva kello on pysähtynyt. Ei, aika ei ole pysähtynyt – vain kello.

Lääkärin vastaanotolla tilanne ei muutu yhtään vähemmän huvittavaksi. Lääkäri saattaa tarjota sinulle lääkettä, jonka parasta ennen -päivämäärä muistuttaa enemmän historiallista tapahtumaa kuin lääkärin määräystä. Ja jos sattuu niin, että sinulle määrätään röntgenkuva, varaudu odottamaan – ei pelkästään tuloksia, vaan myös itse kuvausta. Laitteet kun tuntuvat olevan enemmän museotavaraa kuin modernia teknologiaa.

Potilaiden tarinat Venäjän terveydenhuollosta ovat kuin suoraan Monty Python -komediasta. Eräs potilas kertoi, kuinka hänet lähetettiin toiseen sairaalaan, koska ensimmäisessä ei ollut tarvittavaa välinettä. Saavuttuaan perille hän huomasi, että toinen sairaala oli suljettu – ja syynä ei suinkaan ollut mikään vakava tilanne, vaan henkilökunnan yhteinen kahvitauko!

Kaiken tämän keskellä on kuitenkin muistettava, että naurun takana piilee vakava ongelma. Venäjän terveydenhuoltojärjestelmä tarvitsee kipeästi uudistuksia ja rahoitusta, jotta potilaat saisivat asianmukaista hoitoa. Tällä hetkellä se on kuin farssi, jossa potilaat ovat tahtomattaan näyttelijöitä.

Toivottavasti tulevaisuudessa voimme nauraa näille tarinoille menneinä aikoina, jolloin Venäjän terveydenhuolto oli enemmän vitsi kuin vakavasti otettava palvelu. Sillä välin, pidetään huolta toisistamme ja yritetään löytää huumoria arjen haasteista – edes silloin, kun tilanne on kaikkea muuta kuin naurattava.

#Venäjä #Terveydenhuolto #Kriisi

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/22 08:13:56