Etusivu > Marjayrittäjän hätähuuto: Marja-ala on kuolemanvaarassa

#marjayrittäjä #marjaala #kriisi

2024/05/29 16:05

Lukuaika: 2 minuuttia

**Marjayrittäjän hätähuuto: Marja-ala on kuolemanvaarassa**

#marjayrittäjä #marjaala #kriisi

Suomen hehkuvat metsät ja pelloilla punertavat marjat ovat aina olleet osa perinteistä kansallismaisemaa. Marjat eivät ainoastaan tarjoa herkullisia makuja ja terveellisiä vitamiineja, vaan ne ovat myös monien marjayrittäjien elinkeino. Mutta nyt, kun marjat kypsyvät metsissä ja pelloilla, kuulumme yhden huolestuneen marjayrittäjän hätähuutoon: “Marja-ala on kuolemanvaarassa!”

Tämä hätähuuto ei ole pelkkä liioittelu, vaan vakava varoitus, jota meidän on kuunneltava. Marjayrittäjien kohtaamat haasteet ovat moninaisia ja monimutkaisia. Ilmastonmuutos, työvoimapula ja kasvavat tuotantokustannukset ovat vain muutamia esimerkkejä niistä esteistä, jotka uhkaavat marja-alan tulevaisuutta.

**Ilmastonmuutos: Uhka sadonkorjuulle**

Viime vuosina ilmastonmuutos on tuonut mukanaan odottamattomia sääilmiöitä, jotka ovat vaikuttaneet marjasatoihin. Äkilliset kylmät jaksot ja kuumat helteet voivat tuhota herkät marjakasvit ennen kuin ne ehtivät kypsyä. “Marjojen kasvukausi on muuttunut arvaamattomaksi,” kertoo eräs marjayrittäjä. “Emme voi enää luottaa siihen, että sadonkorjuu onnistuu samalla tavalla kuin ennen.”

**Työvoimapula: Kuka kerää marjat?**

Toinen merkittävä haaste on työvoimapula. Marjojen kerääminen on työlästä ja vaatii paljon käsipareja. Monille suomalaisille marjanpoiminta ei enää ole houkutteleva kesätyö, ja ulkomaisen työvoiman saaminen on käynyt entistä hankalammaksi. “Ilman riittävää määrää kerääjiä, marjat jäävät metsään ja pelloille mätänemään,” marjayrittäjä huokaa.

**Kasvavat kustannukset: Kannattavuus vaakalaudalla**

Myös tuotantokustannukset ovat nousussa. Lannoitteet, polttoaine ja muut tarvittavat tarvikkeet kallistuvat jatkuvasti, mikä syö marjayrittäjien katteita. “Olemme joutuneet nostamaan marjojen hintoja, mutta se ei aina riitä kattamaan kustannuksia. Pelkäämme, että ihmiset alkavat vältellä kotimaisia marjoja hinnan vuoksi,” yrittäjä kertoo.

**Yhteisön tuki tärkeämpää kuin koskaan**

Nyt on aika toimia. Marjayrittäjät tarvitsevat tukea ja ymmärrystä enemmän kuin koskaan. Me kaikki voimme olla osa ratkaisua. Ostamalla kotimaisia marjoja, voimme auttaa pitämään marja-alan elinvoimaisena. Lisäksi paikallisen ja kansallisen tason päätöksenteossa on otettava huomioon marjayrittäjien tarpeet ja haasteet. Tukipaketteja ja resursseja tarvitaan, jotta marja-ala voi selviytyä ja kukoistaa tulevaisuudessa.

Marja-ala on olennainen osa suomalaista kulttuuriperintöä. Nyt on meidän aikamme varmistaa, että se säilyy elinvoimaisena myös tuleville sukupolville. Yhdessä voimme kääntää tämän kriisin mahdollisuudeksi ja varmistaa, että Suomen metsät ja pellot hehkuvat punaisina ja sinisinä vielä pitkään!

#marjayrittäjä #marjaala #kriisi #ilmastonmuutos #työvoimapula #tuotantokustannukset #tuekotimaista #suomalainenmarja