Eilen yhteensä 77753 latausta

Kirjaudu

Etusivu > Saunan merkitys suomalaisessa kulttuurissa nykyään #Sauna

03.06.2024 18:25

Saunan merkitys suomalaisessa kulttuurissa nykyään
Lukuaika: 2 minuuttia

Kun suomalainen haluaa unohtaa arjen murheet, hän ei suinkaan suuntaa lähimpään joogastudioon tai mindfulness-retriittiin. Ei, hän suuntaa saunaan – paikkaan, jossa lämpötila nousee nopeammin kuin suomalaisen verenpaine, kun joku kysyy “Mitä kuuluu?” kesken syvällisen hiljaisuuden.

Sauna on suomalaisille kuin silli on Juhannukselle: erottamaton. Saunassa suomalainen voi olla täysin oma itsensä – yleensä täysin alasti. Tämä ei suinkaan ole vain merkki siitä, että pyyhkeet ovat aina hukassa, vaan koska saunassa kaikki ovat tasavertaisia. Presidentti ja naapurin Pena voivat istua vierekkäin, ja ainoa ero heidän välillä on se, kumpi kestää kuumempia löylyjä pidempään.

Nykypäivän kiireisessä maailmassa sauna tarjoaa täydellisen pakopaikan. Kun astut saunan lauteille, jätät samalla ulkopuolelle kaikki työhuolet, sähköpostit ja viimeisimmät sosiaalisen median draamat. Ainoa draama saunassa liittyy siihen, kuka heittää vedet kiukaalle ja kuinka paljon. “Vähän lisää löylyä” voi olla suomalaisessa saunassa yhtä kiistanalainen kysymys kuin politiikka joulupöydässä.

Sauna on myös paikka, jossa suomalaiset tekevät tärkeitä päätöksiä. Monet merkittävät sopimukset on solmittu saunan lauteilla, ja mikäs sen parempi paikka, kun hiki valuu ja ajatukset kirkastuvat – tai ainakin fokus siirtyy siihen, miten ihmeessä kestää vielä viisi minuuttia kuumassa.

Ja entäpä saunavihta? Tämä luonnon oma hierontaväline, joka näyttää viattomalta koivuvihdakolta, mutta jonka käyttö voi tuntua siltä, että joku on päättänyt antaa sinulle kevyen selkäsaunan. Mutta suomalaisille se on osa nautintoa – vähän kuin extreme-urheilua ilman riskiä murtuneista luista.

Vaikka sauna on perinteinen suomalainen ilmiö, se on myös kokenut modernin päivityksen. Nykyään on tarjolla infrapunasaunoja, mobiilisaunoja, ja jopa saunajoogaa. Mutta vaikka kuinka modernisoitaisiin, perusajatus säilyy: sauna on paikka, jossa suomalaiset voivat rentoutua, puhdistautua ja ehkä jopa vähän kärsiä vapaaehtoisesti.

Lopuksi, ei pidä unohtaa saunan jälkeistä vilvoittelua. Osa suomalaisista hyppää avantoon, mikä on kuin kylmä suihku potenssiin kymmenen. Voisiko olla mitään virkistävämpää? Ehkä, mutta suomalainen ei sitä myönnä.

Näin siis sauna elää ja voi hyvin suomalaisessa kulttuurissa, tarjoten lämpöä, yhteyttä ja tilaisuuden olla hetken aikaa täysin irti kaikesta muusta – paitsi siitä, kuinka kuuma voi tulla ennen kuin on pakko luovuttaa ja juosta ulos vilvoittelemaan.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/07/16 02:33:30