Etusivu > “Hiihto | Venäjä ja Valko-Venäjä ilmaantuivat kabinettipöytään Islannissa – Suomi vastustaa” #hiihto #Suomi #Islanti #Venäjä #ValkoVenäjä #ukraina

2024/06/05 20:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Hiihto | Venäjä ja Valko-Venäjä ilmaantuivat kabinettipöytään Islannissa – Suomi vastustaa

Islannissa järjestetty kansainvälinen hiihtokokous on noussut otsikoihin, kun Venäjä ja Valko-Venäjä ilmestyivät yllättäen kabinettipöytään. Tämä herätti välittömästi vastareaktioita, erityisesti Suomen delegaatiolta, joka on johdonmukaisesti vastustanut molempien maiden osallistumista kansainväliseen urheilutoimintaan Venäjän laittoman ja brutaalin hyökkäyssodan vuoksi.

Venäjän ja sen liittolaisen, Valko-Venäjän, läsnäolo koettiin provokatiivisena ja epäeettisenä tilanteessa, jossa urheilun tulisi edustaa rauhaa ja solidaarisuutta. Venäjän ja Valko-Venäjän osallistuminen kansainvälisiin urheilutapahtumiin on ollut kiistanalainen kysymys jo pitkään, ja monissa piireissä on vaadittu niiden eristämistä, kunnes Venäjä lopettaa laittoman hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Suomi on ollut yksi äänekkäimmistä Venäjän ja Valko-Venäjän vastustajista kansainvälisillä foorumeilla. Suomen edustajat korostivat Islannin kokouksessa, että urheilun perusarvot eivät voi toteutua, jos toimintaan osallistuu maita, jotka rikkovat räikeästi kansainvälisiä lakeja ja ihmisoikeuksia. Suomen delegaatio toi esille, että Venäjän ja Valko-Venäjän osallistuminen urheiluun normalisoi niiden aggressiivista toimintaa ja heikentää koko urheiluyhteisön uskottavuutta.

Kansainvälinen hiihtoyhteisö onkin nyt jakautunut, kun osa jäsenmaista tukee Suomen linjaa ja osa haluaisi pitää urheilun erillään politiikasta. Kuitenkin, kuten Suomen edustajat painottivat, tässä tilanteessa kyse ei ole pelkästään politiikasta, vaan oikeudenmukaisuudesta ja urheilun moraalisista periaatteista.

Ukrainan tilanteen vuoksi monet urheilujärjestöt ovat jo ryhtyneet toimiin sulkeakseen Venäjän ja Valko-Venäjän ulos kilpailuista. Näiden toimien jatkuminen on elintärkeää, jotta voidaan lähettää selkeä viesti siitä, että kansainvälinen yhteisö ei hyväksy aggression ja laittomuuden normalisointia.

On selvää, että urheilussa on nyt enemmän pelissä kuin pelkät tulokset tai mitalit. Kyse on siitä, millaista maailmaa haluamme tukea ja millaisia arvoja haluamme edistää. Suomen delegaation vahva kannanotto Islannissa on toivottavasti alku laajemmalle liikkeelle, joka vaatii Venäjän ja Valko-Venäjän eristämistä, kunnes ne osoittavat kunnioitusta kansainvälisiä lakeja ja ihmisoikeuksia kohtaan.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:42:58