Etusivu > Sovinismi saunakavereiden kanssa, onpa ’harmitonta’. #huumori #sauna #sovinismi #ystävät

2024/06/05 17:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Eikö olekin ihanaa, kun pääsee vihdoin saunaan pitkän päivän jälkeen? Se hetki, kun istahdat lauteille, heität löylyä kiukaalle ja tunnet kuuman höyryn hyväilevän kasvojasi. Ja sitten, tietenkin, alkaa se kuuluisa saunakeskustelu, jossa sovinismi on yhtä harvinaista kuin puhtaat pyyhkeet pukuhuoneessa.

Kuvitellaanpa tilanne: Saunakaverit istuvat rennosti rivissä, ja keskustelu siirtyy luontevasti aiheeseen kuin aiheeseen. “Kuulitko muuten, että Pekan vaimo alkaa nyt ajaa heidän autoaan?” joku heittää. Ja mitä siihen vastataan? “No, onhan se hyvä, että joku osaa peruuttaa sitäkin vehjettä!” Koko sauna nauraa. Tämä on juuri sitä ‘harmitonta’ huumoria, joka pitää yllä perinteitä, eikös vain?

Vielä parempaa on, kun joku kertoo, miten heidän työpaikallaan on nyt naiskiintiö. “On se kiva, että saadaan vähän väriä toimistoon,” joku tokaisee. Ja taas naurua. Ystävämme sovinismi istuu lauteilla kuin vanha kaveri, vaikka sen pyyhkimiseen tarvittaisiin enemmän kuin saunaharjaa ja mäntysuopaa.

Mutta hei, sehän on vain huumoria, eikö? Kuten se kerta, kun joku kertoi, että hänen vaimonsa ei ymmärrä jalkapalloa. “Jalkapallo on kuin naisten logiikka – välillä ei vaan mene maaliin!” Ja taas naurua. Kuka voisi vastustaa sellaista nokkeluutta?

Tietenkin saunassa on myös niitä, jotka eivät näe huumoria näissä jutuissa. On niitä, jotka tuovat esiin sen, että ehkä nämä vitsit eivät olekaan niin harmittomia. “Ehkä ei pitäisi enää nauraa niille samoille vanhoille vitseille,” joku uskaltautuu sanomaan. Mutta mitä he tietävät? Eiväthän he ole olleet mukana tässä saunaseurassa niin kauan kuin me muut.

Saunakaverit, nämä vitsit ovat osa meidän perinnettämme, meidän tapamme rentoutua ja nauttia elämästä. Vaihtoehtona olisi tietenkin puhua politiikasta, mutta kuka sitä jaksaa kuunnella? Onneksi meillä on tämä turvallinen tila, jossa voimme jakaa ajatuksemme vapaasti – aivan kuten ne 1970-luvun saunakaljat, jotka ovat edelleen jääkaapin perällä odottamassa sitä oikeaa hetkeä.

Joten seuraavan kerran, kun istut saunassa ja kuulet jonkun heittävän sen klassisen sovinistisen vitsin, muista: se on vain osa perinnettä. Ja jos joku ei naura, heillä on varmasti vain huono huumorintaju. Tai ehkä he eivät vain ymmärrä saunan aitoa henkeä. Sillä eihän sovinismi saunassa ole vaarallista, vaan pelkkää ‘harmitonta’ huumoria, eikö niin?

Loppujen lopuksi, ystävät, saunassa on tilaa kaikille – ja kaikille vitseille, olivatpa ne miten vanhanaikaisia tahansa. Ainahan voimme syyttää löylyjä, jos joku pahoittaa mielensä!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:31:56