Etusivu > Suomen kesän valoisat yöt ja niiden vaikutus uneen. #valoisatyöt #uni #Suomi

2024/06/05 19:06

Lukuaika: < 1 minuutti

Suomen kesä on kuin ilmainen festivaali: valoa riittää aamusta iltaan ja illasta aamuun, eikä lippuja tarvitse ostaa. Vaikka aurinko ei maksa mitään, se perii kyllä veronsa unentarpeesta. Yritäpä nukkua, kun taivaalla hohtaa kirkas valo kuin yöllinen disko vain ilman Abbaa ja glitteriä.

Kuvitellaanpa tilanne: kello on kaksi yöllä, olet juuri saanut unen päästä kiinni, kun yhtäkkiä heräät ja luulet, että olet myöhässä töistä. Katsot kelloa ja huomaat, että se on vasta aamuyö – mutta ulkona näyttää siltä kuin aurinko olisi saanut ylennyksen ja päättänyt tehdä ylitöitä.

Valoisat yöt ovatkin kuin luontoäidin oma kepponen. Ne saavat meidät uskomaan, että olemme supersankareita, jotka eivät tarvitse unta lainkaan. Tosi asiassa me vain vaellamme ympäriinsä kuin zombit, joilla on aurinkolasit päässä ja kahvikuppi kädessä.

Mutta miten tämä kaikki vaikuttaa uneen? No, eihän se mikään salaisuus ole, että valo kertoo meidän sisäisille kelloillemme, että on aika herätä. Ja kun aurinko päättää olla esillä koko yön, se on kuin saisi jatkuvasti herätyskellon pärisemään korvan juurella. Melatoniini, tuo unen lempeä sanansaattaja, jää jumiin jonkinlaiseen ruuhkaan, eikä pääse hoitamaan tehtäviään.

Jos haluat nukkua kunnolla Suomen kesässä, sinun täytyy olla kuin vakooja: hanki itsellesi pimennysverhot, silmälaput ja ehkä jopa korvatulpat, jos naapurin koira päättää laulaa serenadia keskellä yötä. Pimennysverhot ovatkin kesän todelliset supersankarit – ne estävät valon pääsyn huoneeseesi ja antavat sinulle mahdollisuuden nukkua kuin karhu talviunillaan.

Ja miksipä ei, kokeile myös luontoäidin omia temppuja: juo kupillinen kamomillateetä tai lue tylsä kirja ennen nukkumaanmenoa. Huomaat pian, että vaikka ulkona paistaa aurinko, voit silti saada levolliset yöunet.

Lopuksi, muistetaan nauttia Suomen kesän valoisista öistä – ne ovat ainutlaatuinen kokemus, joka erottaa meidät muista maailman kolkista. Ja kun uni vihdoin voittaa, tiedämme, että olemme ansainneet sen. Kunhan vain muistamme, että seuraavana aamuna herätessämme aurinko on jo valmiina tervehtimään meitä uudella energialla – ja ehkäpä pienellä pilkkeellä silmäkulmassaan.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/16 22:11:58