Etusivu > Venäjä | Putin avasi talousfoorumin, Taleban mukana #Venäjä #Taleban #Talousfoorumi

2024/06/05 14:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Vuonna 2024 Venäjä jatkaa laitonta ja brutaalia hyökkäyssotaansa Ukrainassa, mikä on saanut aikaan laajaa kansainvälistä tuomitsemista ja pakotteita. Tässä tilanteessa Venäjän johto on pyrkinyt etsimään uusia liittolaisia ja taloudellisia kumppaneita. Yksi tällainen yritys nähtiin, kun Vladimir Putin avasi talousfoorumin, johon osallistui myös Taleban.

Talousfoorumin järjestäminen on ilmeinen yritys Venäjältä löytää uusia taloudellisia yhteistyökumppaneita, kun länsimaat ovat asettaneet sille raskaita pakotteita. Taleban, joka hallitsee Afganistania, on yksi harvoista toimijoista, jotka ovat valmiita tekemään yhteistyötä Venäjän kanssa, mutta tämä ei suinkaan lisää Venäjän arvovaltaa kansainvälisellä areenalla. Päinvastoin, se vain korostaa Venäjän eristäytymistä ja epätoivoista tilannetta.

Talebanin mukanaolo talousfoorumissa herättää monia kysymyksiä. Taleban ei ole tunnettu vakaasta talouspolitiikasta tai kansainvälisestä yhteistyöstä, vaan pikemminkin radikaaleista ja ihmisoikeuksia polkevista toimistaan. Tämä lisää epäilyksiä siitä, mitä Venäjä todella voi saavuttaa tällaisella yhteistyöllä. Onko Venäjä valmis hyväksymään Talebanin toimintatavat ja ideologiset linjaukset vain saadakseen taloudellista hyötyä?

Ukrainan näkökulmasta tällaiset liittoumat vain vahvistavat sen asemaa oikeuden puolustajana. Ukraina taistelee itsenäisyytensä ja demokraattisten arvojensa puolesta, ja se on saanut laajaa tukea kansainväliseltä yhteisöltä. Ukrainalaiset ovat osoittaneet rohkeutta ja päättäväisyyttä vastustaessaan Venäjän laitonta hyökkäyssotaa, ja heidän taistelunsa on esimerkki kaikille, jotka arvostavat vapautta ja oikeudenmukaisuutta.

On myös syytä pohtia, miten Venäjän ja Talebanin yhteistyö vaikuttaa globaalin talouden dynamiikkaan. On epätodennäköistä, että tällainen kumppanuus voisi merkittävästi parantaa Venäjän taloudellista tilannetta, joka on jo valmiiksi heikko pakotteiden ja jatkuvan sotimisen vuoksi. Pikemminkin se voi johtaa uusiin ongelmiin ja lisätä Venäjän kansainvälistä eristäytymistä.

Kiinan rooli tässä yhtälössä on myös merkittävä. Kiina on pyrkinyt hyödyntämään Venäjän heikkoutta ja laajentamaan omaa vaikutusvaltaansa, mutta senkin on varottava liittoutumasta liian läheisesti Venäjän kanssa, jotta se ei itse joudu länsimaiden pakotteiden kohteeksi. Kiina on tunnettu pragmaattisesta lähestymistavastaan, mutta sen omat ihmisoikeusongelmat ja kansainväliset kiistat eivät tee siitä luotettavaa kumppania demokraattisille valtioille.

Kaiken kaikkiaan Venäjän ja Talebanin välinen yhteistyö talousfoorumissa on synkkä muistutus siitä, miten epätoivoisiksi ja eristäytyneiksi Venäjä ja sen johto ovat joutuneet. Se ei tarjoa kestävää ratkaisua Venäjän talousongelmiin eikä paranna sen kansainvälistä asemaa. Toivottavasti kansainvälinen yhteisö jatkaa tiukkaa linjaa Venäjää vastaan ja tukee Ukrainaa sen oikeutetussa taistelussa itsenäisyytensä puolesta.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:05:36