Etusivu > Digitalisaatio ja Suomen työelämän uusi aikakausi #teknologia #työelämä #Suomi

2024/06/07 14:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Digitalisaatio ja Suomen työelämän uusi aikakausi

Kuvittele tilanne: heräät aamulla, avaat kahvinkeittimen sovelluksella puhelimestasi ja samalla tekoälypesukoneesi lähettää sinulle viestin, että pyykkisi on valmis. Ei, tämä ei ole tieteiselokuva, vaan nykypäivän Suomi digitalisaation aikakaudella!

Suomalaiset ovat aina olleet tunnettuja siitä, että he ottavat teknologian haltuun kuin hirvi metsässä. Vikkelästi ja tehokkaasti. Nyt, kun digitalisaatio on tullut osaksi arkeamme, se ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikki muuttuu helpommaksi. Ei, ei. Se tarkoittaa, että kaikki muuttuu hauskemmaksi! Kuvittele, että Teams-palaveri alkaa, ja yhtäkkiä pomo muuttuu kissaksi. Ei siksi, että hän olisi lemmikkieläinfani, vaan siksi, että web-kamerasi suodattimet tekivät tepposet.

Työelämän uusi aikakausi Suomessa on kuin jatkuva stand-up-show, jossa teknologia vie pääroolin. Entäpä ne etätyöpäivän klassikot? Kuten, kun yrität pitää tärkeää esitystä ja taustalla lapsesi päättää esittää oman versionsa “Frozen”-elokuvasta. Onhan siinä omat haasteensa, mutta ainakin kokoukset ovat nyt viihdyttävämpiä kuin koskaan ennen.

Digitalisaatio on tuonut mukanaan myös uusia työpaikkoja ja rooleja. Ennen vanhaan puuseppä oli kova sana, mutta nyt on olemassa rooleja kuten “Pilvipalveluarkkitehti” ja “Koodikuiskaaja”. Kyllä, luit oikein. Ja vaikka nämä uudet tittelit saattavat kuulostaa siltä, että ne on napattu suoraan fantasiakirjasta, ne ovat aivan todellisia ja tarpeellisia.

Työelämän muutos on myös tuonut mukanaan uusia tapoja tehdä töitä. Enää ei istuta kahdeksasta neljään toimistossa kuin muumiot museossa. Nyt voidaan tehdä töitä mökiltä, laiturilta tai vaikka saunan lauteilta. Tärkeintä on, että yhteys pysyy – ja että et pudota läppäriä järveen.

Digitalisaatio on myös tehnyt työelämästä tasa-arvoisempaa. Enää ei tarvitse pelätä, että joku saa ylennyksen vain siksi, että hänellä on hienompi kravatti. Nyt pärjää se, jolla on nopein nettiyhteys ja paras tietokone. Ja ehkä vähän myös se, joka osaa pysyä hiljaa, kun tekoälypomo kysyy, kuka haluaa jäädä ylitöihin.

Suomen työelämä on siis muuttunut teknologian myötä, mutta se ei ole menettänyt huumoriaan. Päinvastoin, nyt nauretaan enemmän kuin koskaan ennen, koska vaikka teknologia tekee elämästä helpompaa, se tuo mukanaan myös omat kommelluksensa. Joten, nauttikaamme tästä uudesta aikakaudesta, jossa työ ja huumori kulkevat käsi kädessä – ja muistetaan aina ottaa varmuuskopiot!

Päätetään artikkeliin lohduttavaan ajatukseen: jos teknologia joskus pettää, ainakin saamme hyviä tarinoita kerrottavaksi. Kuten siitä kerrasta, kun robotti-imuri karkasi naapuriin ja teki siellä suursiivouksen. Digitalisaatio ja työelämä Suomessa – täynnä yllätyksiä ja naurunpaikkoja!

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 00:54:15