Etusivu > Ensimmäinen kerta stand up -lavoilla

#standup #komiikka #ensiesiintyminen #nauru

2024/06/07 21:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Muistatko sen tunteen, kun olet ensimmäistä kertaa menossa stand up -lavalle? Se on vähän kuin menisit ensimmäistä kertaa uimaan. Vesi näyttää houkuttelevalta, mutta pelkäät samalla, että siellä saattaa olla jotain haita – tai ainakin kriittisiä katseita.

Ensimmäinen kerta stand up -lavoilla on jännittävä. Siinä on samaa kutkuttavaa hermostuneisuutta kuin ensitreffeillä. Olet valinnut parhaat vitsisi, hionut niitä peilin edessä ja pakottanut ystäväsi kuuntelemaan ne niin monta kertaa, että he osaavat ne ulkoa. Mutta nyt olet yksin lavalla, ja yleisön edessä vitsit saattavat kuulostaa aivan erilaisilta. Tai niin ainakin luulet.

Kun astut lavalle, valokeila tuntuu kirkkaammalta kuin koskaan ennen. Ja se mikrofoni, se näyttää yhtäkkiä olevan kilometrin päässä. Olet varma, että jalkasi ovat muuttuneet betoni-saappaiksi, jotka estävät sinua liikkumasta. Ja jos joku kysyisi, mikä päivä on, et olisi ihan varma, koska aivosi ovat juuri menneet oikosulkuun.

Mutta sitten, kun saat ensimmäisen vitsin ulos suustasi, ja kuulet sen ensimmäisen naurun, se on kuin olisit löytänyt kultasuonen. Nauru on tarttuvaa, ja yhtäkkiä se valtaa koko huoneen. Se on kuin olisit antanut yleisölle lupauksen hyvistä ajoista, ja he vastaavat siihen nauramalla sydämensä kyllyydestä.

Tietysti ensimmäiset esitykset eivät aina mene suunnitelmien mukaan. Vitsit voivat jäädä kuolleena ilmaan, ja yleisö saattaa tuijottaa sinua kuin olisit eksynyt turistiryhmästä. Mutta se on osa peliä. Stand up -komiikka on yhtä paljon oppimista kuin naurattamista. Jokainen epäonnistunut vitsi on mahdollisuus parantaa seuraavaa kertaa varten.

Ensimmäinen esiintymiskertani päättyi yllättäen. Olin niin keskittynyt, etten edes huomannut ajan kulua. Kun kiitin yleisöä ja astuin lavalta, tunsin oloni kuin olisin juuri voittanut maratonin – ja ehkäpä vähän niin olinkin. Se oli ensimmäinen askel kohti jotain suurempaa, ja tärkeintä oli, että nautin joka hetkestä.

Joten jos sinäkin haaveilet stand up -koomikon urasta, muista: ensimmäinen kerta on aina jännittävä, mutta se on myös täynnä mahdollisuuksia. Anna itsesi nauttia matkasta, naura itsellesi ja älä pelkää epäonnistumista. Kuten sanotaan, paras tapa oppia uimaan on hypätä veteen – toivottavasti ilman niitä haita.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/19 03:27:15