Etusivu > #historia #suomalaisuus #perinneruoat #juhlaruoka #kulttuuri

2024/06/07 18:06

Lukuaika: 2 minuuttia

Tervetuloa aikamatkalle suomalaiseen keittiöön! Ota istuin, tartu kahvikuppiin (tai kotikaljaan, jos haluat eläytyä kunnolla) ja valmistaudu nauramaan niin, että lanttulaatikko turskahtaa nenästäsi.

Aluksi pieni varoitus: suomalainen perinneruoka ei ole heikkohermoisille – eikä vahvatahtoisille. Se on eräänlainen gastronominen taistelulaji. Otetaanpa esimerkiksi mämmi. Se näyttää siltä, kuin joku olisi yrittänyt leipoa suklaakakkua, mutta päätynyt kaatamaan sen suohon. Mutta älä anna ulkonäön hämätä! Mämmi on herkku, jota syödään pääsiäisenä, koska Jeesus ei ollut tarpeeksi kokenut kokki, että olisi osannut kieltäytyä.

Ja mitä tulee lanttulaatikkoon – se on suomalainen tapa sanoa: “Hei, meillä on lanttuja eikä mitään muuta syötävää, mutta tehdään siitä juhla!” Lanttulaatikko on siitä hieno ruokalaji, että se on olemassa vain siksi, että perunoita ei ollut tarpeeksi. Tämä kertoo suomalaisesta sinnikkyydestä: jos elämä antaa sinulle lanttuja, tee lanttulaatikkoa. Ja jos elämä antaa sinulle vielä enemmän lanttuja, no, syötä ne anopille.

Sitten on karjalanpiirakka, joka on niin rakas suomalaisille, että se on melkein kansalliskalleus. Se on eräänlainen riisipuuro piiloutuneena ruisleipään, koska miksi syödä yhdenlaisia hiilihydraatteja, kun voit syödä kahta? Karjalanpiirakan syöminen on kuin yrittäisi syödä kuumaa laavaa, mutta se on sen arvoista, koska se tuo mieleen mummolan ja pakottaa sinut muistamaan, että elämä on lyhyt – ja kuuma.

Ja mikä olisi suomalainen juhla ilman silliä ja perunoita? Silli on se kaveri, joka aina ilmestyy juhliin kutsumatta. Ja perunat? No, ne ovat periaatteessa suomalaisen version karkista. Ne ovat aina läsnä, aina luotettavia ja joskus jopa vähän tylsiä, mutta silti rakastettuja.

Kulttuurisesti suomalaiset ovat kuin perinneruokansa: yksinkertaisia, mutta täynnä makua, ja joskus vähän vaikeasti sulatettavia. Mutta kun kerran tutustut heihin, et voi olla rakastamatta. He ovat kuin ruisleipä – kova kuori, mutta pehmeä sydän.

Joten seuraavan kerran, kun ajattelet suomalaista perinneruokaa, älä näe vain lanttulaatikkoa ja mämmiä. Näe tarinat, historia ja huumori, joka tekee niistä erityisiä. Ja muista, että suomalainen keittiö on kuin suomalainen huumori – se ei välttämättä avaudu heti, mutta kun se avautuu, nauru ja makuelämykset ovat taattuja.

© 2024 Juho Saastamoinen .FI - Kaikki oikeudet pidätetään. Välimuistiversio: 2024/06/17 01:25:59